Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Aan het woord: Peter Heerschop.

Peter Heerschop is druk bezig.
Zo werkt hij momenteel samen met bert Visscher bij het Het Zuidelijk toneel, vrijdags de Column bij Edwin Evers, begin vandaag de nieuwe serie ‘sorry, minister’ en zal hij ook zijn aantrede maken in het rtl4 programma ‘Ik hou van Holland’.
Nathalie Huigsloot in gesprek met Peter Heerschop.

Heb je voor de serie auditie moeten doen?
‘Nee, en dat is maar goed ook. Audities gaan bij mij altijd heel erg leuk, maar uiteindelijk kiezen ze toch altijd Theo Maassen of Thomas Acda. Maar hier ben ik voor gevraagd, heel eervol, want ik vind het een mooie serie. Herkenbaar ook. Ik heb namelijk het idee dat heel veel dingen in het echt ook zo gaan.
‘Iemand begint met heel veel enthousiasme als minister, maar door het lompe apparaat van ambtenaren en het belang om voortdurend zichtbaar in de media te zijn, verandert hij.
‘En dan is het opeens belangrijk om goed voor de dag te komen bij Pauw & Witteman. In plaats van een belangrijk wetsvoorstel in te dienen, zit hij in RTL Boulevard of rijdt hij in Shownieuws op een pony een kinderboerderij binnen.

Op de set zal veel zijn gesproken over het waarheidsgehalte van de serie. Wat is het meest ontluisterende dat je hebt gehoord?
‘Ik heb geen concreet voorbeeld, maar ik had wel het idee dat Peter de Baan, de regisseur, veel inside information had. Het heeft iets beklemmends hoe het er in Den Haag aan toe gaat.
‘We draaiden bijvoorbeeld in het gebouw van een van de ministeries en ik had een rekwisiet, een map waarop stond ‘rapport personeelszaken, strikt geheim’, in de copyshop laten liggen. En dan zie je die ambtenaren toch even hun kopje koffie ernaast zetten, schichtig om zich heen kijken, stiekem een beetje bladeren en denken: zal ik dit meenemen? Dat is die hele cultuur daar. Ik vond dat wel ontluisterend.’

‘Persoonlijk lach ik alleen bij humor op tv als het volstrekt absurd is, zoals bij Fawlty Towers of Jiskefet’, zei je eens in een interview. Kun jij om deze serie lachen?
‘Nee, dat niet. Ik zit wel voortdurend met een heel prettige glimlach te kijken. Ik vergelijk het met een feest. Je kunt een goede avond hebben als je een uur lang de slappe lach hebt, maar ook als je met allemaal leuke mensen bent. Dan heb je het niet minder leuk, maar is je lach anders.’

Hoe is je lach bij Ik hou van Holland op RTL, dat programma met Linda de Mol waarin je Beau van Erven Dorens gaat vervangen als teamcaptain?
‘Dat is ook weer anders. Dat is iets leuks voor erbij. Het is eigenlijk vergelijkbaar met iemand die heel veel van wijn houdt, maar die op een avond denkt: en nou lekker een biertje. Maar uiteindelijk hoop je wel dat mensen je onthouden vanwege de dingen waar je echt je ziel en zaligheid in hebt gestopt.
‘Meer mensen op straat kennen Beau van Ervens Dorens dan Wilfried de Jong. En toch, de mensen die Wilfried kennen, hebben hem dieper in hun hart gesloten dan Beau.
‘Ik heb zelf ook niet het gevoel dat ik Beau echt ga vervangen. Ik ben niet iemand die zich in het decor in een bak tulpen laat vallen, dus dat doe ik dan ook niet. Hier kruisen onze wegen even, maar voor de rest zit ik in een heel ander spectrum dan hij.’

Je bent net als Jack Spijkerman destijds overgestapt naar John de Mol. Hoe komt het dat de bak stront, zoals hij dat noemt, alleen over hem heen is gekieperd?
‘Misschien omdat hij dwingender belerend was. Zich harder uitsprak voor links. Ik weet het niet. Ik heb me zeer verbaasd over hoe hard mensen daarover vielen. Iedereen ging gewoon mee. Mike en Thomas bijvoorbeeld ook, maar hun Mike & Thomas Show is dan opeens weer wel highbrow topcult.
'Er zit iets onverklaarbaars aan. Net zoals er mensen zijn die je gelijk alles gunt en anderen, die eigenlijk niks verkeerd doen, hard worden aangepakt. We maakten het best bekeken programma van alle omroepen en plotseling was Jack de smerigste schoft die ooit heeft rondgelopen. Dat is echt bizar.’

Je ging met tegenzin naar de lagere school. ‘Want al die meiden zijn op mij’, zei je tegen je moeder. Hoe is dat nu je steeds vaker met je kop op tv verschijnt?
‘Ja, waar zijn al die meiden nu? Ik word niet zo vaak herkend, hoor.

Dat verandert vanzelf, als je in Ik hou van Holland zit.
‘Ik werk nu met Bert Visscher bij Het Zuidelijk toneel. Hij wordt heel vaak nageroepen. En toen ik met Najib Amhali werkte, was dat ook zo. Hele kroegen beginnen te juichen als hij binnenkomt. Dat lijkt me verschrikkelijk. Dus als dat het resultaat is van Ik hou van Holland, dan stop ik direct.
‘Ergens verontrust het me ook dat iedereen me nu al naar dat programma vraagt. Het zijn maar drie opnamedagen per jaar, waarvoor ik niks voorbereid. Voor Sorry, Minister heb ik vijftig draaidagen en leer ik scripts van 120 pagina’s uit mijn hoofd.
‘Ik hou van Holland is gewoon even een uitje. Misschien zou het sterker zijn als ik alleen maar doe wat ik echt wil. Maar ja, if you can’t be with the one you love, love the one you’re with.’

Welke liefde had je graag veroverd?
‘Voor het TV Lab had ik plannen, maar die zijn door Roek Lips, de netmanager Nederland 3, afgewezen. Ik had met Viggo Waas bijvoorbeeld een serie bedacht over amateursport en de vrijwilligers eromheen. Een beetje zoals Michiel van Erps Lang leve de Vereniging, maar dan gemaakt voor echte sportliefhebbers.’

Waarom schoot Lips het af?
‘Tja, voetbal hè, zei hij. Dan denk ik: ja, zeg dat dan gelijk. Nu hebben we een hele pilot gemaakt. Over een ander idee, een Nederlandse versie van een Brits panelprogramma met leugens, zei hij: ik weet het niet, het zou eigenlijk iets meer van Ik hou van Holland moeten hebben. En dat zegt dan een baas bij de publieke omroep. Een dag later belden ze van Ik hou van Holland, dus toen zei ik ja. Want dat is blijkbaar wat Roek Lips wil, haha.’

Dit interview is gemaakt door Nathalie Huigsloot en gepubliceerd op 07 september 2009 in de volkskrant.

:: Meer info
Door:
Robbert - CabaretMagazine

Gepubliceerd op:
07-09-09 - 20:46

Bron: VolksKrant.


Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100