Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Gedenkteken Bert Klunder
Op dinsdag 6 november om 16.30u onthult cabaretière Mylou Frencken, het gedenkteken van haar in juni 2006 overleden man, de Alkmaarse cabaretier, regisseur en schrijver Bert Klunder, tezamen met kunstenares Ingerid Opstelten en theaterdirecteur Peter Blaauboer. Het monument, een fotocompositie van Bert Klunder, bevindt zich in een nis van Theater De Vest in Alkmaar.

Op 14 juni 2006 overlijdt Bert Klunder in het ziekenhuis van zijn woonplaats Alkmaar. Voorafgaand op 10 juni krijgt hij een tweede, fatale hersenbloeding, tijdens de nazit van een voorstelling op zijn favoriete terras van Grand-Café De Studio van Theater De Vest. In januari van datzelfde jaar werd hij ook al getroffen door een bloeding.  
Bert Klunder werd geboren in Grootschermer in Noord-Holland en woonde sinds zijn babytijd in Alkmaar. Hij was trots op zijn stad - hij was er een markante figuur en een graag geziene gast. “Al op vele meters afstand stak hij zijn arm omhoog –volledig uitgestrekt- en liep zo naar de plek van bestemming. Pas na een hartelijke begroeting, liet hij zijn arm zakken. Een gesprek met hem was aanstekelijk vanaf zin één.”
Toen zijn vrouw Mylou Frencken bij de gemeente Alkmaar polste of er interesse was voor een herdenkingsteken voor Bert Klunder, was de keuze vóór en de plaats van het monument snel bepaald. Een nis in Theater De Vest, in de buurt van het eerder genoemde terras Grand-Café De Studio, is de ideale plek. Bert Klunder genoot er van talloze kopjes koffie en ontelbare biertjes en bitterballen. Met de zon erbij was het helemaal af voor hem.

Kunstenares Ingerid Opstelten is gevraagd het gedenkteken te ontwerpen. Net als Bert Klunder, vertegenwoordigt zij een authentiek geluid in Alkmaar. Ingerid Opstelten maakt weerbarstige werken, geheel in de sfeer van het werk van Bert Klunder.

Bert Klunders debuutroman Een lijk kan heus wel even wachten weerspiegelt zijn originele geest. Hij verwerkte zijn theaterteksten in een verhaal. Het boek verscheen na zijn dood, in maart 2007, bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
23-10-07 - 08:20:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100