Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Fons Jansen in the picture.
Waarom juist nu de aandacht voor Fons Jansen even oplicht, is niet duidelijk. Vanavond besteedt zowel ‘Andermans Veren’ (kort) als ‘Profiel’ (langer) op Nederland 2 aandacht aan de schrijver en cabaretier die van 1962 tot en met 1984 op de planken stond en in 1991 op 65-jarige leeftijd overleed.
‘Profiel’ vroeg aan Jan Fillekers en Henk van der Horst om een portret van hem te maken. Alle drie werkten ooit mee aan het satirische programma ‘Farce Majeur’. Jansen achter de schermen en Fillekers en Van der Horst in de spotlights.

De jeugd van Jansen komt voorbij, zijn loopbaan en maatschappelijke betekenis. Zijn kinderen Paul en Laetitia vertellen over hun vader, net als vrienden en collega’s. Daaruit komt het beeld naar voren van een rustige, hardwerkende man die heel precies aan zijn voorstellingen bouwde.

Jansen was de eerste cabaretier die de katholieke kerk fors op de korrel nam. Dat viel bij veel mensen goed, want het was een tijd dat de kerken leegliepen en mensen twijfelden aan de kerkelijke dogma’s. Voor Jansen gold hetzelfde, ook hij verliet de kerk. Worden de meeste mensen milder als ze ouder worden, Jansen niet. Dat klonk ook door in zijn shows. In zijn laatste voorstelling waren de grappen zo hard en links, dat veel fans afhaakten. Voor Jansen een extra reden om te stoppen. Het was een man die niet graag in de schijnwerpers stond. Uit de verhalen van zijn kinderen komt naar voren dat hij zeer gesteld was op zijn privacy. Het idee dat hij op straat herkend zou worden, vond hij maar niets.

‘Profiel: Fons Jansen’

- Nederland 2, 22.50 uur
:: Meer info
Door:
Robbert - CabaretMagazine

Gepubliceerd op:
17-01-07 - 12:23

Bron: PZC.


:: Eerder verschenen:

Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2020
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100