Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Kunst en cultuur bij de publieke omroep
Uit een onderzoek van bureau Berenschot, in opdracht van de nieuwe omroep C, blijkt dat de publieke omroep de begrippen 'kunst' en 'cultuur' steeds ruimer interpreteert om zich te kunnen houden aan de verplichte hoeveelheid zendtijd hiervoor.

Volgens de Mediawet moeten omroepen ten minste 25 procent van hun zendtijd aan cultuur besteden, waarvan de helft aan kunstprogramma’s. De publieke omroep rekent bijvoorbeeld programma’s als Dit was het Nieuws, het Eurovisie Songfestival, Flikken, Koefnoen, 40 jaar Jostiband en Nederland Zingt tot de kunstprogrammering. Onder culturele programmering vallen onder meer De Wandeling, Costa, Onderweg naar Morgen, Zembla, Ik mis Je en Zoekt en gij zult vinden.
Volgens Berenschot is het toetsen van de norm door het Commissariaat voor de Media steeds moeilijker geworden en voor de buitenstaander onnavolgbaar. De wet geeft geen exacte aanwijzingen over de wijze van toedeling van programma’s in de categorieën cultuur en kunst.

Initiatiefnemers Ad ’s-Gravesande en Kees van Twist van de nieuwe omroep C, zijn van plan de publieke omroep met meer kunst en cultuur te verrijken en daarmee te laten voldoen aan de oorspronkelijke opdracht: De tendens tot marginalisering van kunst en cultuur op radio en televisie moet worden gestopt.
Omroep C weet zich gesteund door vrijwel alle kunstorganisaties, culturele instellingen en koepelorganisaties, kaarthoudende culturele instituten en vriendenverenigingen. De nieuwe omroep wil met een kleine staf (circa 15 mensen) programma’s laten maken door onafhankelijke programmamakers en productiemaatschappijen.
De omroep wil dagelijks nieuws en informatie over kunst en cultuur brengen, evenals een boekenprogramma en live nationale en internationale kunstmanifestaties en -festivals uitzenden. Ook wordt een samenwerking à la Arte (het Frans-Duitse kunstkanaal) met de Vlaamse televisie overwogen.
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
18-09-06 - 21:31Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100