Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Dansen en decibels op koninginnedag
Goede muziek staat vaak hard om mensen van buiten naar binnen te lokken. Maar als je dan eenmaal binnen bent en je hoort die goede muziek alleen nog maar héél erg hard, dan jaag je die mensen juist weer naar buiten. Roken wordt terecht verboden in de kroeg, maar ondertussen mogen 130 decibels wel.

Net zo’n inconsequente suffe regel is dat wiet en hasj wel verkocht mogen worden, maar niet ingekocht mogen worden! Net zo suf is het dat lijkt dat de regering alleen maar op verkiezingscampagne, ‘in het land’ of op reces is. Ondertussen lees ik elke dag in de krant dat iemand in elkaar wordt geslagen. En nee ik lees niet elke dag dezelfde krant.

De gesprekken in de kroeg beperken zich tot “Hard he” – ‘Wat’. “Druk zeg” – ‘Wat’. “Biertje” – ‘Ja lekker’. En volgens mij praten we dankzij de toenemde factor van tv en internet ook al steeds minder. Op elke bas vliegt er een straaljager mijn oren in. Een mooie meid versieren zit er zo al helemaal niet in. Een vriend van me beaamt dat dit inderdaad aan de te harde muziek ligt.

Een paar biertjes bestellen in de drukte is een kwelling. Bij het terug gaan naar mijn plek, balancerend met drie biertjes boven de menigte, voel ik me een a – ritmische bouwvakker op een evenwichtsbalk. Ik voelde me als Erwin Koeman met zijn einddoel in gedachte: hopeloze zaak. En dan eenmaal op mijn plek is het onmogelijk om me te bewegen. Ik moest ook wel blijven staan want ik kon nergens heen in die drukte. Dat was mijn strijd s’avonds met Koninginnenacht. Een biertje halen, mijn plekje behouden en proberen te bewegen op de 130 decibels. Dat was mijn strijd s’avonds met Koninginnedag. Als je nog niet claustrofobisch bent, dan wordt je het wel van zoveel mensen. En dat telkens 4 uur lang achter elkaar omdat het feest is!

Gelukkig mocht ik s’middags van mezelf wel gewoon buiten blijven. Ik was op de Korenmarkt en ervaarde een geweldig gevoel van saamhorigheid: Oranje, muziek, zon, heel veel spontaniteit en vrolijkheid, oftewel drank. Dansen met ruimte, mooie vrouwen met ritme. En Robert met een glimlach. Het was fantastisch!

Met dit laatste mooie gevoel in je gedachte: Hoe kan het dan dat ik een dag later, behalve de piep in mijn oren, ook hoor over vechtpartijen? Wat is je strijd dan geweest die dag? Wat denken die mensen? Als iemand op mijn teen staat ga ik meppen? Als iemand naar me kijkt is die de lul of als iemand oranje draagt, sla ik hem rood, wit, blauw? Na een scholier in Alkmaar die zelfs dood is geslagen na een ruzie, zijn er nu enkele mensen in het ziekenhuis beland. Welke kansloze mannen, want het zijn mannen, kunnen hun opgekropte frustraties niet thuis laten. Er over praten is moeilijk in een kroeg. Praten is moeilijk als de tv aanstaat of je achter de computer aan het msnen bent of games speelt. Wat is je strijd dat je iemand letsel moet toebrengen? Ga sporten of ga dansen op decibels?

www.robertderksen.nl
Bekijk archief
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100