Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Massamoord in Virginia
In Amerika zijn maandag 32 studenten gedood in een schoolgebouw op de University Tech. En dan klagen ze in Nederland over te veel lesuitval. Een Aziaat schoot met een 9mm Glock pistool al zijn vijftig kogels op. Waarom is dat nog niet verboden... die Aziaten. De schutter uitte zich voooral in het schrijven van lugubere toneelstukken en werd daarom uit die klas gezet. Houdt de jeugd zich eindelijk met cultuur bezig, maakt hij er zelf een eind aan. Ik moet denken aan een grap van Youp van ’t Hek die in deze context zou zijn: “Eerst je school afmaken”.

Ik kon twee dingen doen: Of een aantal grappen maken die wellicht niet kunnen. Of George Bush bellen en zeggen dat hij het recht op een wapen moet afschaffen in Amerika. Duidelijk, ik heb zijn nummer niet.

Iedereen heeft ooit als kind de vraag gekregen of het er met vriendjes over gehad wat hij of zij zou doen als hij of zij de machtigste persoon op aarde zou zijn. Altijd kwam er dan een antwoord met het woord ‘vrede’ erin. En echt niemand heb ik ooit horen wensen dat alle inwoners van zijn of haar land wapens zouden moeten hebben. Níemand.

Uiteindelijk is één persoon de machtigste man van de wereld. Laat dat nou net de man zijn die aan lingo zou moeten meedoen, die naar call – tv zou moeten bellen omdat hij het antwoord als enige denkt te weten of die opinie – peilingen zou moeten houden om zich vervolgens met een moordzaak te bemoeien. Heel veel andere dingen zou die ene persoon moeten doen, maar niet de machtigste man van de wereld zijn en wapens toestaan.

Het ergste is dat de dader een product van ons allen is. Deze 23 – jarige Zuid – Koreaan die luistert naar de naam Cho, is een product van de maatschappij. Hij voelt zich vast uitgesloten en tegelijkertijd ingesloten in zijn eigen wereld. Onbegrepen in een wereld vol individualisme die te snel gaat. In Nederland lopen die mensen ook rond. Hun schreeuw om aandacht beperkt zich echter tot een mislukte zelfmoordpoging, drugsgebruik of ander crimineel gedrag. Ook erg, maar minder erg. Onder andere door een gebrek aan wapens. En al helpt het verbieden maar een klein beetje. Het lijkt me een betere poging om dit op te lossen dan elke keer te bidden nadat het kalf verdronken is.

In Nederland lopen ongetwijfeld veel mensen rond net als Cho. Misschien woont hij of zij wel naast u. Kent u uw collega, buurman, of partner? Voelt u zichzelf buitengesloten of sluit u anderen buiten?

www.robertderksen.nl
Bekijk archief
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100