Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Campagne
Hij kijkt bang, zo ontzettend bang. Alsof hij weet wat er met hem gaat gebeuren. De vier mannen die hem half optillend en hardhandig meesleuren kijken zeer vastberaden. De bange man doet mij direct denken aan de vele slachtoffers van zinloos geweld die het nieuws geregeld vullen. Dit keer zie ik het live voor me, terwijl ik door het Spijkerkwartier fiets (een wijk in Arnhem vlakbij mijn huis). Ik roep in een reflex: “Kan ik helpen?” Daarop hoor ik slechts: “Nee we zijn al met zijn 4en, dit lukt wel.”

Natuurlijk moet ik iets doen! Maar nog natuurlijker is mijn angst en hogere fietstempo. Met mijn tempo was Joop Zoetemelk wel eerste geworden. Moet ik trouwens wel ingrijpen? Ik weet helemaal niet wat er aan de hand is. Misschien heeft dit slachtoffer ook wel écht iets gedaan. Dat hij bijvoorbeeld zijn telefoon en portemonnee niet wilde afgeven.

Als ik veilig uit zicht en om de hoek ben bel ik de politie. Er daar schiet zo’n campagne door mijn hoofd van de overheid wat je in zo’n situatie moet doen. Toch goed zo’n campagne.

Er start binnenkort een campagne voor anti – lenen. Nederland leent te veel en te makkelijk, werkt zich in de schulden en komt in de problemen. Alleen de bedrijven die geld uit lenen vieren hoogtij met zulke dommigheid. Onlangs startte ook nog de campagne voor ‘sorry zeggen in het verkeer’. De welbekende middelvinger zou plaats moeten maken voor een hand van degene die iets fout doet. Dus als je voortaan iemand afsnijdt of bumper kleeft, steek dan voortaan je hand even op. En dan dus zonder vinger he!

Lijkt me lastig: ben je met één hand aan het bellen en de andere hand moet je dan omhoog houden. Voor bellen was ook al een campagne nodig. Voor de verkiezingen is ook een campagne. Waarom is overal een campagne voor nodig?

Ik vind het goed dat ze er zijn maar het is wel een teken: Kunnen wij in Nederland dit soort dingen niet meer zelf bedenken. Moet voor alles een campagne ingesteld worden omdat wij zelf allemaal zo dom zijn om te makkelijk te lenen, om geen sorry te zeggen wanneer het hoort? Zijn wij massaal gestopt met voor ons zelf denken. Verantwoorlijkheid en normbesef. Sommige dingen spreken toch voor zich?

Maar niet als we stoppen met denken. Op de weg lijkt het wel of we ‘risk’ aan het spelen zijn en elk stukje vrij asfalt moeten veroveren. Je verliest geen veldslag als je iemand laat invoegen. Is een halve minuut eerder thuis belangrijker dan sociaal gedrag en minder kans op een ongeluk? U denkt wellicht bij het lezen hiervan dat het vanzelfsprekend is.. nou dat denk ik ook. Maar gaat u eens mee de weg op en de vanzelfsprekendheid wordt overal ingehaald. Het is goed dat de overheid ons wakker schud! Want als het aan ons zelf ligt is het: Weltrusten Nederland!

www.robertderksen.nl
Bekijk archief
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100