Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Image (uit te spreken als Imitsj)
Voor me loopt een giraffe. Daarnaast Elvis en de Duivel. Ze lallen a-ritmisch en onverstaanbaar, maar sowieso hard met minimaal 1 hand in de lucht.

Het moment erop haal ik al fietsend een kennis in. Ik schrijf kennis omdat ik haar naam niet eens weet. Zij weet de mijne waarschijnlijk ook niet, maar we weten dat we elkaar kennen. Na een vriendelijk ‘hoi’ fietsen we een stukje met elkaar op, maar waar begin je het gesprek als je niets van elkaar weet. Aan haar gewone kleren te zien viert zij ook geen carnaval. Ze fietst op een racefiets en dus roep ik maar: “sportief!”. Ook zij doorbreekt het protocol niet. Zwijgen is voor beiden namelijk ongemakkelijk pijnlijk. Als sociale dieren, wat wij mensen in ons diepste zijn, lossen we dit op door te praten. U kent ongetwijfeld de woorden die nergens over gaan maar die de spanning van stilte vullen en elkaar op het gemak stellen. Gelukkig slaan wij de standaard “Hoe gaat het?” en “goed, met jou?“ over. Eerlijk gezegd hebben we zelfs nog een leuk gesprek ook. Na mijn: “sportief!” volgt haar: “Image he!”.

We hebben het over dat het handig is als je image klopt bij wie je bent. Je staat toch raar te kijken als Rita plots haar gevoelige kwetsbare kant laat zien en een gedicht voordraagt over haar cellulitus. En zo verbaas ik me bij een Fast Food Keten toch elke keer weer dat ik zo lang moet wachten. Je zal raar opkijken als je langs Talpa zapt en je ziet wél een leuk programma. Of trouwens Talpa is intussen van naam veranderd en blijkt als soort van beloning vernoemd te zijn naar het aantal trouwe kijkers dat ze hadden. Je kan Rita, de Mac of Talpa lekker en leuk vinden of je vindt het niets, maar je weet wel wat je krijgt.

Het is handig als je image klopt met wie je bent. Dan weet de buitenwacht meteen met wie je van doen hebt. Zie je er aardig uit dan trek je ook lieve mensen aan. Zie je er sportief uit dan trek je sportieve mensen aan. Zie je er als een crimineel uit dan trek je Bram Moskovitsj aan.

Maar je image laten kloppen met wie je bent is nog niet zo gemakkelijk. Eerst moet je weten wie je bent. Nou sjappo, sjappo als je dat weet. Vervolgens moet je weten waarmee je dat imago uitdraagt. En het moeilijkst is dat als je weet wie je bent je niet bloot te stellen aan de massa. Je image kan je namelijk vooral bepalen met in eerste instantie je kleding. Hier gaat het dan toch voor een groot deel fout, want ik kan me toch niet voorstellen dat zoveel mensen denken dat ze een etalagepop zijn. Aan de andere kant willen velen misschien wel helemaal niet dat hun image klopt bij wie ze zijn.

Toch lijkt me dat het makkelijkst. Als mensen aan mijn kleren, uiterlijk, spullen en gedrag kunnen zien wie ik ben. Mochten ze dan denken “Ja” dan komen ze naar me toe, hebben we een leuke avond en worden we misschien vrienden. Mochten ze denken “ja echt niet he” dan leer ik ze niet kennen en dan is het ook goed. Intussen slaat mijn kennis af en fiets ik rechtdoor. Ik bedenk me dat mensen misschien daarom carnaval wel zo gaaf vinden. Even iemand anders. Even onbekommerd lallen en dronken worden. Even andere extreem uitgedoste kleren en zo misschien wel die Prins zijn die je altijd al wilde zijn. En iedereen die dat oke vindt staat bezopen naast je in een vogeltjespak. Terwijl de mensen die er niets mee hebben er ook niet bij zijn.

www.robertderksen.nl
Bekijk archief
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100