Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Gezelig zonder diepgang
Wouter Deprez - Je zal alles worden
Thomas Termeulen 10 april 2010
 
Hoewel de naam Wouter Deprez bij de meeste Nederlanders vraagtekens oproept, is hij in België een welbekend fenomeen. Met een verscheidenheid aan prijzen waagt hij in z’n zesde theaterstuk de sprong naar een literaire voorstelling.
 
In Je zal alles worden staat de geboorte en opvoeding van Deprez’ eerste kind centraal. Deprez, sinds 18 maanden vader van zoon Joshua (dat betekent ‘Jahweh redt’ – dat wist hij ook niet), vertelt over de bevalling en de ontwikkeling van Joshua en geeft zijn eigen opvattingen over het ouderschap en het opvoeden. De titel van het stuk laat dan ook weinig aan de verbeelding over, evenmin als de bezaaiing van tientallen knuffels op het podium: Deprez heeft alles voor zijn zoon over en wil dat het liefst met een volle zaal delen. Hij ziet zichzelf echter niet meer als cabaretier: nu hij vader is, heeft hij de overstap naar de literaire wereld gemaakt en richt zich dan ook uitsluitend op ‘zijn literair publiek’. 
Deze ‘overstap’ laat hij zien door zo nu en dan het podium af te wisselen voor een zetel in zijn eigen boekenhoekje, waarin hij omgeven is door stapels van zijn eigen brievenboek “Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen”, met als ondertitel: “brieven aan mijn zoon”. Telkens leest hij een van de brieven voor, die als thema’s hebben o.a. de bevalling, groei & gewicht van Joshua, en wat nou eigenlijk een brief is – een langere, verouderde versie van een sms. Zodat het voor Joshua ook duidelijk is.
Wat op papier een leuk concept lijkt, blijkt op het podium toch tegen te vallen. De brieven zijn een leuke afwisseling, maar verstoren ook de loop van het verhaal. Het geheel lijkt daardoor heel erg aan de oppervlakte te blijven, terwijl Deprez zowel in het verleden als tijdens enkele (korte!) scènes laat zien waar hij eigenlijk toe in staat is. Zo gaan de eerste tien minuten razendsnel en laat hij tot meerdere malen toe zien dat hij langer over iets nadenkt dan de gemiddelde mens. Zelf weet hij dit dondersgoed, vandaar ook zijn benoeming van ‘het syndroom van Deprez’: over alles veel te diep nadenken. En juist daarom is het zo jammer dat hij iedere keer zijn eigen denkcyclus aan de kant zet om een brief voor te lezen. 
Zo nu en dan lijkt Deprez de oppervlakte te willen verlaten en zich te storten in een polemiek met de theaterrecensent. Zo noemt hij de Volkskrant, sinds de verandering van het formaat, “een closetje van m’n kloten”. Helaas echter, blijft ook zijn kritiek aan de oppervlakte. Wat er mis is met de critici, waarom de recensenten (en toeschouwers) fout zitten in hun argumentatie, vertelt hij niet. Deprez haalt dan ook niet ver uit naar de critici, hij geeft slechts een uitdagend duwtje in de richting van de felle discussie.
En dat is ‘de zwakte van Deprez’. Zijn gehele show loopt volledig volgens ditzelfde patroon: telkens wanneer zijn spel een meer maatschappijkritische houding probeert aan te nemen geeft hij geen idee voor een oplossing, maar maakt hij er zich met een Jantje-van-leiden vanaf door weer een nieuwe brief voor te lezen. Het is makkelijk tegen de orde aan te schoppen, moeilijk is het om deze weer rechtop te zetten. Deprez houdt het bij enkel schoppen, alhoewel dat wellicht iets te extreem is: Deprez is een familieman die er niet op uit is om alles tot de grond af te kraken.
Je zal alles worden kan uiteindelijk dan ook gezien worden vooral als een gezellige en fijne familievoorstelling, opgevoerd door een van de meest charismatische cabaretiers van het moment, vooral geschikt als eerste kennismaking met het (Vlaamse) cabaret. Voor de doorgewinterde theaterbezoeker echter mist de show voldoende diepgang. Je zal alles worden: helaas geen hoogtepunt in de cabaretgeschiedenis. Wellicht is het daar nog te jong voor.
 
:: Meer info
Nieuwsfoto
Wouter Deprez
Door:
Gezien bij:


Gezien op:
12-04-10

Door: Thomas Termeulen


door
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2019
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100