Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Profiel van: Ivo de Wijs Algemene informatie:
Ivo de Wijs

Over:

Ivo de Wijs (Tilburg, 13 juli 1945) is tekstdichter en presentator. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde daar het M.O.-B diploma. Hij stond vier jaar voor de klas. Van 1971 tot 1980 trad hij op met het Kabaret Ivo de Wijs, een groep die 4 theaterprogramma's, 6 langspeelplaten en 1 CD maakte (Terug naar de wortels, uitgebracht in 1993 door EMI, een hommage aan een van de spiritueelste cabarets van de jaren '70). Sinds 1997 brengt Ivo samen met Pieter Nieuwint 10 x per seizoen het theaterprogramma Literair Variété.

Ivo schreef en schrijft teksten voor o.a. Samson en Gert, Paul de Leeuw, Di Gojim, Youp van 't Hek, Jenny Arean, Lenette van Dongen, Kinderen voor kinderen, e.v.a., maar vooral voor Kabaret Lurelei: Thuis Best, Tussen Zomer en Winter, Fien en Jasperina de Jong: De Gekkin van de Gracht, Victoria, Tour de Chant, Morgenster, Lang leve de Opera en Uitgestelde ontmoeting. Voor Toneelgroep Theater bewerkte hij het toneelstuk Great Expectations (naar Dickens) tot de musical Pip en schreef de liedteksten voor de musicals Pippi Langkous en Koning van Katoren. Hij maakte verder bewerkingen van de musicals De Jantjes, Heerlijk duurt het langst en Foxtrot en een nieuwe vertaling van de musical Irma la Douce. Samen met Joop Stokkermans maakte hij zes kindermusicals voor de Jeugdkomedie Amsterdam: Wie heet er nou Bons?, Feest, Ik wil hier weg!, Spelenderwijs, Boevenpak en Pruikentijd en, vrij naar de boeken van Dick Bruna, Nijntje, de musical. In 2001 verschijnen Ivo’s beste liedteksten in de Pluche-reeks van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar: Het gaat goed met Nederland (samenstelling: Jaap Bakker).

Als light verse-dichter publiceerde Ivo 10 bundels o.a. Vroege Vogels Radioverzen, Zondagmorgenverzen en Vroege Vogel, nieuwe en oude verzen van Ivo de Wijs. Hij bezorgde een selectie uit de liedteksten van Drs. P (Tante Constance en Tante Mathilde) en een ruime keuze uit het poëtische werk van Nico Scheepmaker (De gedichten). Als publicist werkte hij mee aan Vrij Nederland, NRC/Handelsblad, Onze Taal, De Tweede Ronde, Propria Cures, Taptoe, enz.

Ivo schreef bijna twintig kinderboeken als Dat Rijmt (met tekenaar Alfons van Heusden), De Theaterkater (met Nicolle van den Hurk) en De ridderroof (met Mance Post). Het boek Waar is Springer, waar is Twikkie? werd vertaald in het Engels, Duits en Spaans. In 2001 verschijnen Muziek in het kippenhok, Het Opperhoofd en De schat van Tijmen Tierentijn.

Als presentator werkte Ivo mee aan tal van symposia en letterkundige bijeenkomsten en verder aan allerlei radio- en televisieprogramma’s als Pubertijd (Ikon-tv), Vogels dichterbij (Teleac-tv), De Vooruitgang (Vara-radio), De Taalmeesters (Avro-tv), Te huur (Teleac-tv), Onverwachte natuur (Vara-tv). Sinds 1985 presenteert Ivo op zondagmorgen het Vara-radioprogramma Vroege Vogels.

Een Edison, een Gouden Harp, een Zilveren Reiss-microfoon, een Zilveren Griffel (voor Dat Rijmt) en de Kees Stip-prijs (voor zijn light verse) vielen hem ten deel. Per 3 november 2001 ontving Ivo de Wijs de LOUT prijs ontvangen (voorheen de Groenmanprijs).

Bron: http://www.euronet.nl/~mooiweer/IdW.html
Website: www.ivodewijs.nl/
Management: BV Mooiweer
Speellijst Ga naar speellijst
Laatste 10 nieuwsberichten:
23-04-2009 Ivo de Wijs stopt, nieuwe dvd
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2022
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100