Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Frans 'Purper' Mulder voor het eerst solo
"Dit is waar ik al die jaren naartoe ben gegroeid", zegt cabaretier Frans Mulder over zijn plannen om komend seizoen voor het eerst, op 52-jarige leeftijd, solo te gaan. Lastig vindt hij het wel "met aan de ene kant al die jongeren die meteen in hun eentje het podium op moeten en mensen als Youp aan de andere kant. Daar kom ik dan tussendoor."

Jaren en jaren werkte hij in gezelschappen, met 'zijn' Purper vooral. " Het was bijna alle avonden feest. Een rijke manier van leven hoor! Ze zeiden weleens: je moet alleen, maar ik voelde me er niet toe geroepen. Het is ook erg eenzaam. Lang geleden was ik bij Frans Halsema, die ook alleen een voorstelling deed. Vijfhonderd mensen in de zaal, maar na afloop hing alleen die ene regenjas nog aan de kapstok."

Afgelopen seizoen viel voor Mulder toch de beslissing, in zijn voorstelling Revue! met onder anderen Nelly Frijda. "We hadden een moment dat er een paar stoelen van het toneel af moesten. Ik deed dat al improviserend. Ik had daar helemaal geen angst voor, het werd een moment waar ik telkens meer naar uitkeek, echt heerlijk. Het werd langer en langer, er moesten een paar andere nummers uit de voorstelling omdat die anders te lang werd. Het voelde als een cadeau, een thuiskomen. Nelly Frijda keek toe en zei: je moet alleen verder, het is nu tijd."

Met zijn 52 is hij er niet echt vroeg bij, later nog dan de grote Sonneveld, die bij zijn eerste one-man-show midden veertig was. "Ik ben met alles laat. Heb net pas mijn rijbewijs gehaald", grapt Mulder.

Leeftijd, althans de vermeende problemen van grote groepen mensen daarmee, gaat wel een rol spelen in zijn nieuwe programma, dat op 16 oktober in Velsen in première gaat, met muzikale begeleiding van Marco Braam . "Ik ben een babyboomer, verbijsterd over de eeuwig-jong-cultuur. Ik word soms gewoon boos op generatiegenoten die het een compliment vinden als ze tien jaar jonger worden geschat. Ouder zijn is bijna zo'n taboe als in het openbaar roken. We laten onze koppen optrekken, we zijn altijd maar bezig met die jeugd. Wat is dat voor afgod?! Het is echt geen zaligmakende staat van zijn."

Mulder heeft dan ook de pest aan het doelgroepdenken van vooral de zakenwereld: dat is interessant voor die groep ("Daar geloof ik trouwens ook al geen snars van") en andere groepen tellen dus niet mee. "Dat geeft een soort vijandbeeld van andere groepen. Onzin, je moet alles samen doen. Jonge mensen hebben oudere mensen nodig en andersom."

Frans Mulder heeft dan ook geen publiek voor ogen dat hij met zijn nieuwe programma bereiken wil: "Ik denk het oude Purper-publiek en verder hoop ik nieuw publiek aan te boren."

Mulders programma wordt ook een beetje een "zoektocht naar waarom je op het toneel staat. Je hebt toch een klein tekortje ergens, dat je blind van ambitie je best staat te doen, zoiets van: 'mammie kijk eens, met lossen handen!' Dat probeer ik op een speelse manier te analyseren."

Mulder is op zijn woonboot in Kudelstaart nog druk doende het programma te ontwikkelen. "Het wordt sterk autobiografisch, maar ik wil verbreden naar de wereld en dan terugkomen bij mezelf in anekdotes. Bijvoorbeeld hoe ik met Ramses door Amsterdam slempte, meteen een goed tijdsbeeld van de jaren zeventig." Als er aanleiding toe is, maakt Mulder uitstapjes naar de actualiteit.

Hij gaat verder liedjes zingen die hij eerder schreef, maar die anderen hebben gezongen en heel veel improviseren en reageren op de zaal. "Ik heb meer lef, meer dan ze van me gewend zijn, durf dingen nu scherper te zeggen. Het wordt een beetje stout, maar geen programma met alleen maar jolijt. Het moet wel een beetje zin hebben, want ik houd niet van prietpraat. Ik wil een soort 'master of ceremonies' zijn, die vrij onvoorbereid de avond gaat leiden naar een feest, maar geen oppervlakkig feest." Hoe het precies gaat uitpakken, kan hij nog niet zeggen en dat is ook niet de bedoeling: "Als je een schilderij kan uitleggen, hoef je het niet te schilderen."

Het aloude Purper blijft ook 'in the picture', komend seizoen. In mei en juni 2006 komen Mulder, Eric Brey en Alfred van den Heuvel met '100 jaar Purper, een vooruitblik'. "We hebben Tony Neef er ook bij en dan komt er iedere keer een 'verassingsgast'. Karin Bloemen, Angela Groothuizen en Joke de Kruijff hebben hun medewerking al toegezegd."

Dit programma zal op diverse plaatsen in het land te zien zijn, onder meer in het Nieuwe Luxor in Rotterdam en Carré in Amsterdam.
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
31-05-05 - 18:42

Bron: Telegraaf.nl


:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100