Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
VSCD roept nieuwe jeugdtheaterprijzen in het leven
VSCD roept nieuwe jeugdtheaterprijzen in het leven

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) gaat jeugdtheaterprijzen toekennen aan jeugdtheatervoorstellingen en -concerten en podiumkunstenaars die binnen dit genre actief zijn: de VSCD Jeugdtheater en -Concertprijs voor de meest indrukwekkende productie en de VSCD Jeugdtheater en -Concertprijs voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. Deze prijzen komen in Nederland in plaats van de 1000wattprijs en het 1000watt lichtpunt. Deze prijzen werden gezamenlijk beheerd door de VSCD en o.a. het Vlaamse Tweetakt. Behalve jeugdtheaterprijzen reikt de VSCD jaarlijks prijzen uit binnen de disciplines toneel, dans, mime, klassieke muziek en cabaret.
De VSCD stelt de jeugdtheaterprijzen in om de makers te eren en uiting te geven aan hoezeer zij het jeugdtheater de moeite van bezoeken waard vindt. Alle genres binnen de podiumkunsten voor jeugd en jongeren komen in aanmerking voor de prijzen. Inmiddels is de jury van deze prijzen geïnstalleerd voor het jureren van de voorstellingen (en prestaties die daarin geleverd worden) die in 2005 uitkomen.
De jury 2005 bestaat uit de volgende leden:
Fons Dejong - voorzitter Theater aan het Vrijthof, Maasticht, Kees Blijleven Jeugdtheater De Krakeling, Amsterdam, Katja Brenninkmeijer Schouwburg De Meerse, Hoofddorp, Wendy Draaijer Theater De Meervaart, Amsterdam, Kim Kooiman Stadsschouwburg Utrecht en Kirsten Sinke Theater Artemis, Den Bosch.
Deze nieuwe VSCD jeugdtheaterprijzen worden voor het eerst uitgereikt tijdens de landelijke Jeugdtheaterdagen van 2 tot 9 april 2006. Deze prijsuitreiking wordt - net als alle andere VSCD prijsuitreikingen - georganiseerd door Bureau Promotie Podiumkunsten.
Ontstaansgeschiedenis
In 2001 werd voor het eerst de 1000Watt uitgereikt. In deze prijs smolten de voormalige Nederlandse Hans Snoekprijs en de Vlaamse Signaalprijs samen. Door de bundeling van krachten en met financiële ondersteuning van zowel de Vlaamse als Nederlandse regering was het mogelijk deze prijs (€ 25.000) en het 1000 wattlicht punt de afgelopen vier jaar uit te reiken. In 2004 besloot het Ministerie van OCW niet langer geld beschikbaar te stellen. Het uitreiken van de 1000watt na 2005 wordt hierdoor onmogelijk. De laatste 1000watt werd op 14 april 2005 uitgereikt. Omdat de VSCD veel waarde hecht aan een prijs voor het jeugdtheater, heeft zij besloten nieuwe jeugdtheaterprijzen aan de bestaande VSCD-prijzen toe te voegen.
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
17-05-05 - 19:45Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100