Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:

Jarig:
> Leon van der Zanden wordt vandaag 44
 
 
Javier Guzman in de film Garfield.
Javier Guzman in de film Garfield.

De meeste mensen zullen Javier Guzman vooral kennen van zijn theatershows, maar de cabaretier schnabbelt ook wat bij in de filmwereld. Zo heeft hij een rol in de binnenkort te verschijnen romantische film 'Flirt' en speelde hij al in de korte productie 'Deadline'. In de Nederlandstalige versie van 'Garfield' verzorgt hij de stem van Jon, het baasje van de aartsluie kater.

"Een leuke afwisseling", zo noemt Guzman zijn rol in 'Garfield'. Maar, zo wil hij benadrukken, hij is niet zelf degene geweest die met het initiatief kwam. "Ik werd door Fox benaderd of ik de stem van Jon wilde inspreken. Het idee sprak me meteen aan, niet alleen omdat ik het werken bij een film leuk vind, maar vooral omdat ik Garfield een fantastische strip vind."

Sullig
Wat Guzman opviel aan de filmversie van Garfield, is het feit dat alleen Garfield zelf op de computer geanimeerd is. De overige hoofdrolspelers zijn dieren en mensen van vlees en bloed. "Ik vond dat wel verrassend inderdaad", vertelt de cabaratier. "Maar ik denk wel dat het een goede beslissing is, want Garfield valt zo meer op ten opzichte van de andere personages. En de film draait toch om hem, dus hij mag er best een beetje uitspringen." Het personage van Jon wordt gespeeld door acteur Breckin Meyer, onder meer bekend van 'Road Trip'. "Ik lijk wel een beetje op hem, dat maakte het makkelijker om de stem in te spreken", aldus Guzman. "Hoewel, dat is eigenlijk een beetje onzin, het uiterlijk heeft er natuurlijk niets mee te maken. Ik lijk op hem, punt. Eerst dacht ik dat het leuk zou zijn om mijn eigen draai te geven aan het personage, door een stemmetje op te zetten bijvoorbeeld. Dat bleek niet de bedoeling, ik moest gewoon mijn eigen stem doen. Jammer, ik had Jon wel wat sulliger willen maken."

Individueel
Guzman is een druk bezet man: hij is op dit moment bezig met het schrijven van een nieuwe theatershow en een sinterklaasconferentie, zijn derde alweer. Zijn al deze bezigheden wel te combineren met het werken bij een film? "Ja hoor, voor 'Garfield' ben ik waarschijnlijk maar een dag of vier bezig, De scènes gaan over het algemeen vrij snel, soms zijn we in een take al klaar. Hoewel een opname soms ook wel 15 keer over moet hoor, soms kom je gewoon niet lekker uit met een zin. Dan wil je nog een grapje maken bijvoorbeeld, maar dan is de tijd daar te kort voor. Het geluid moet natuurlijk wel synchroon lopen met de mondbewegingen van de acteur." Guzman is niet de enige bekende Nederlander die een stem verzorgt voor 'Garfield': Beau van Erven Dorens neemt Garfield zelf voor zijn rekening, zangeres Do spreekt Liz in, de liefdesinteresse van Jon. Van echte samenwerking met deze acteurs is overigens geen sprake, aldus Guzman: "Iedereen spreekt zijn scènes toch individueel in, dus je ziet elkaar weinig. Dat is natuurlijk een groot verschil tussen het inspreken van een stem of daadwerkelijk acteren."

Typecasting
Hoewel Guzman het werken aan een film leuk vindt om te doen, heeft hij nog niet echt een carrière in de film gepland. "Nee, ik zie wel wat er op me afkomt. Op dit moment krijg ik steeds meer aanbiedingen en dat bevalt me wel. Maar ik neem niet alles aan hoor, ik kijk eerst of een rol me bevalt. Ik denk niet dat het feit dat ik cabaretier ben van invloed heeft op de rollen die ik aangeboden krijg, in elk geval heb ik nog niets van een dergelijke vorm van typecasting gemerkt. Wat voor soort rol ik graag een keer zou willen spelen? Iets met drama lijkt me wel wat, iets zwaarders dan ik normaal gesproken doe. Ik denk dat ik dat soort rollen wel moet aankunnen."
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
01-08-04 - 00:00

Bron: FilmFocus.


:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100