Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Maarten van Roozendaal (51) overleden

Op1 juli is Maarten van Roozendaal overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is hiermee 51 jaar geworden.
Begin dit jaar werd al bekend dat Maarten ernstig ziek was.

Van Roozendaal brak in 1994 door, toen hij zowel de jury- en publieksprijs won op het Amsterdamse Kleinkunst Festival won. Hij kwam uit het niets, schrijft kunstredacteur Henk van Gelder in een necrologie:

"Hij zat als een nachtvlinder aan de vleugel, zijn schrale lijf gehuld in een zwart pak met wit overhemd, een sigaret waarvan de rook in het zwart naar boven kringelde, zijn kaak gestoppeld en zijn grote mond vol hypochondrische liedjes over Weltschmerz en stomme pech, draaglijk gemaakt door een wrang soort ironie."

 Uiteindelijk heeft hij twintig theaterprogramma's gemaakt, waaronder 'En noem het maar vrienden', 'Het wilde Westen' en zijn laatste 'De gemene deler'. Hij toerde daar begin dit jaar al een jaar mee, maar moest er vanwege zijn ziekte mee stoppen.

Van Roozendaals werk ontvangt veel bijval, niet alleen van pers en publiek. In 1994 wint hij het Amsterdams Kleinkunst Festival, in 1998 ontvangt hij de Zilveren Harp en in 2000 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied ‘Red mij niet’. In 2006 levert het programma ‘Barmhart’ hem een nominatie op voor de Poelifinario 2006. Met de voorstelling ‘Het wilde westen’ verzilvert hij zijn tweede nominatie voor deze prijs. De Poelifinario 2008 valt hem ten deel. In 2011 krijgt hij een award voor zijn gehele oeuvre: de Dirk Witte-prijs.

Vanavond zal de VARA om 23:40 "de Bende van Vier" met de voorstelling "Cabaret voor wie er niet van houdt" uitzenden. De Bende van Vier, bestaande uit Maarten van Roozendaal, Kees Torn, Jeroen van Merwijk en Theo Nijland.

Hieronder één van de liederen van Maarten van Roozendaal.

:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
02-07-13 - 15:49

Bron: theaterjournaal.nl


:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100