Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Nominaties Poelifinario en Neerlands Hoop 2012 bekend

 

Afgelopen zondagavond maakte Sara Kroos in het VARA radioprogramma Sara op Zondag op Radio 2 de genomineerden bekend voor de Poelifinario en Neerlands Hoop 2012. Cabaretiers Theo Maassen, Kasper van Kooten, Richard Groenendijk, Jan Jaap van der Wal en Maarten van Roozendaal maken kans op de Poelifinario; Ali B. en Thijs van Domburg op de Neerlands Hoop. De VSCD Cabaretprijzen, die dit seizoen 10 jaar bestaan, worden zondag 30 september a.s. uitgereikt in De Kleine Komedie.
 
De Poelifinario is de VSCD Cabaretprijs voor die theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Kasper van Kooten ontvangt een nominatie voor zijn programma Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel. Uit het juryrapport: “Van Kooten heeft in zijn voorgaande cabaretvoorstellingen en televisiewerk bewezen veel in zijn mars te hebben. (…) alles perfect samen: zijn humor, timing, muzikaliteit en zijn weergaloze personages.”

De VSCD Cabaretjury noemt Theo Maassen, die is genomineerd voor zijn voorstelling Met alle respect “Een groot komiek met een enorme overtuigingskracht, heer en meester op het podium.” Jan Jaap van der Wal is dit seizoen genomineerd voor zijn programma Live. “Laten we blij zijn met iemand die niet alleen intelligent is, maar ook een verantwoord portie moralisme in de aanbieding heeft. (…). Daar mag je als publiek blij mee zijn”, aldus de jury. Het programma De Gemene Deler van Maarten van Roozendaal krijgt een Poelifinario-nominatie vanwege de, volgens de jury, “sobere, waardevolle en boeiende muziekvertelling die zorgt voor ontroering, kippenvel en goedgeplaatste wrange grappen.” Richard Groenendijk sluit de rij Poelifinario genomineerden met zijn programma Alle dagen. “Het ene moment voel je een brok in je keel om vervolgens met pijn in je kaken van het lachen na te hikken over zijn geweldige grappen. Groenendijk is een cabaretier die zijn vak volledig verstaat”, aldus de jury.
Voor de Neerlands Hoop, de VSCD Cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker die het grootste toekomstperspectief heeft, komen Ali B. en Thijs van Domburg in aanmerking.

Over de nominatie voor Ali B. zegt de jury: “Met een zoeker en opgewekte dwarrelaar als Ali B. weet je nooit wat hij morgen gaat doen, maar oh, wat zouden we hem graag op het cabaretpodium blijven zien.” Thijs van Domburg stond afgelopen seizoen in de theaters met zijn programma Van Nare Mensen en de Dingen die Kapot Gaan. “Naarmate zijn post-apocalyptische verhaalt vordert lijkt zijn woede over dit land dichter op zijn huid te zitten en wordt het ook beklemmend op een aangename manier. Zijn voorstelling is grappig en gedurfd” zegt de jury over Thijs.
 

De Poelifinario en Neerlands Hoop 2012 worden zondag 30 september uitgereikt in De Kleine Komedie te Amsterdam. Dit jaar wordt tevens het tienjarig bestaan van de VSCD Cabaretprijzen gevierd. De kunstvorm cabaret manifesteert zich op velerlei manieren: conferences, liedjes, typetjes, kleinkunst, fysiek cabaret, nieuwe lulligheid en sterk confronterend cabaret. Het cabaretaanbod wordt steeds rijker en van een grotere diversiteit. Cabaret is bovenal een kunstvorm waarbij de tijdgeest de aanjager is. De inhoud is het belangrijkste, humor kan het transportmiddel zijn. Cabaret is interactief zonder vierde wand, waarbij tekstgebruik in de meeste gevallen een bepalende rol speelt. Cabaret onderscheidt zich als kunstvorm van met name (solo)toneel omdat de vertolker van het programma onlosmakelijk verbonden is met de maker. Het programma kan het unieke karakteristieke inhoudelijke karakter alleen bewaren als de vertolker tevens de maker is.
 
De VSCD Cabaretjury 2012 bestaat uit voorzitter Erik Pals (directeur Theater Diligentia en Pepijn, Den Haag); Charles Droste (directeur Schouwburg Amphion Doetinchem); Laura Marcus (programmeur Agora Lelystad); Joost Nuissl (theaterconsulent); Patrick van den Hanenberg (journalist de Volkskrant); Merijn Henfling (journalist); Nico Baars (directeur Westland Theater De Naald) en Minou Bosua (De Bloeiende Maagden).

 

:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
04-06-12 - 05:30:: Eerder verschenen:
Theo Maassen
December cabaretmaand bij de VARA!
Theo Maassen verzet optredens
Theo Maassen raakt gewond bij opnames Doodslag

Sara Kroos
Aanmelding VARA Leids Cabaret Festival 2013 van start!
Speciale live-uitzending van radioprogramma 'sara op zondag' vanuit theater City of Wesopa
Sara Kroos maakt genomineerden cabaretprijzen bekend

Jan-Jaap van der Wal
Valt er nog te 'Lachen na de Twin Towers'
Komt Thomas Acda terug bij Dit was het nieuws?
Dit Was Het Nieuws definitief op RTL 4-zaterdagen

Thijs van Domburg
Thijs van Domburg bij VARA Presenteert Comedytrain
Laughing Matters komt eraan!

Kasper van Kooten
VSCD Cabaretprijzen (1)
DVD box Kasper van Kooten
Transfer Kasper van Kooten

Maarten van Roozendaal
Maarten van Roozendaal (51) overleden
Amsterdams Kleinkunst Festival
Recensie De Munnik & Van Roozendaal

Richard Groenendijk
Richard Groenendijk en Ali B winnaars Poelifinario en Neerlands Hoop 2012
Amsterdams Kleinkunst Festival
Richard Groenendijk ook in Hairspray

Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100