Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
VSCD/VVTP: Theater- en concertickets goedkoper dankzij btw-verlaging
De twee belangrijke brancheverenigingen Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) en Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) hebben tijdens hun respectievelijke ledenvergaderingen de afgelopen dagen hun standpunt bepaald aangaande de btw-verlaging.  Ze waarderen het zeer dat de lentecoalitie het culturele en economische belang van theater en concerten in al haar gelederen erkent en dit tot uitdrukking brengt door het btw-tarief op toegangskaarten terug te brengen naar het oude tarief van 6%. Zij vinden dat het btw-voordeel ten gunste moet komen van de bezoeker en de kaartprijs moet worden verlaagd. Zij roepen daarnaast andere partijen in de sector op de consument centraal te stellen.
 
VVTP-voorzitter Erwin van Lambaart: “Nu de politiek een gebaar maakt en gevoelig is gebleken voor onze argumenten geven we voordeel terug aan de bezoeker. We produceren in Nederland indrukwekkende voorstellingen van hoge kwaliteit. Die maken we op deze wijze voor het Nederlandse publiek goedkoper en dus breder bereikbaar voor alle lagen van de bevolking. We gaan voor meer publiek tegen lagere prijzen.” Jacques Wallage, co-voorzitter van de VSCD licht toe: “Podia en festivals kunnen door de btw-verlaging het publieksbereik vergroten zodat de podiumkunsten in Nederland voor een breed publiek toegankelijk worden. Het btw- voordeel is dus goed nieuws voor het publiek.”
Verschil van 13% - De btw op theaterkaartjes was sinds 1 juli 2011 19%. Als gevolg van het lenteakkoord zal de btw weer teruggaan naar het oude tarief van 6%, wat een positief verschil oplevert van 13%. Producenten en theaters waren in 2011 genoodzaakt de btw-verhoging door te berekenen aan de bezoeker,  hoewel ook bij veel voorstellingen de btw nooit is doorberekend. Het is aan de individuele theaters en producenten om de nieuwe prijzen vast te stellen per voorstelling. Er zijn incidentele voorstellingen die niet in verkoopprijs zullen worden verlaagd, onder andere door internationale contractuele afspraken of omdat ze reeds onder de kostprijs zijn komen te liggen.
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
31-05-12 - 06:04Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2020
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100