Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Hans Dorrestijn Officier in de Orde van Oranje Nassau

Hans Dorrestijn (71 jaar) uit Bennekom is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft hem vrijdag 14 oktober 2011 de versierselen opgespeld die horen bij deze Koninklijke onderscheiding.

De uitreiking gebeurde na afloop van zijn voorstelling ‘Het buigen’ in Theater Junushoff in Wageningen. Dorrestijn kreeg de onderscheiding voor al zijn activiteiten, die ten goede komen aan de samenleving. Sinds de jaren zeventig heeft hij als cabaretier, (tekst)schrijver en programmamaker voor radio en televisie een betekenisvolle en blijvende bijdrage geleverd aan de Nederlandse amusementswereld. Hij heeft met zijn eigen stijl de afgelopen decennia het kleinkunst- en schrijflandschap van Nederland artistiek verrijkt.

Teksten
In 1975 begon Hans Dorrestijn zijn carrière als tekstschrijver en cabaretier. In de jaren daarna schreef hij teksten voor onder meer Herman van Veen, Joost Prinsen, Jenny Arean, Adèle Bloemendaal en voor de cabaretgroep Don Quishocking.
In de jaren zeventig schreef hij samen met Willem Wilmink ook diverse radio- en televisieprogramma’s, zoals Wij en de Wereld, de Panorama Woensdagshow, Stratemaker-op-zeeshow en J.J. de Bom.

Boeken
Dorrestijn schreef meer dan 35 boeken. Zijn debuut was in 1973 met cabaretliedjes: Als de balken gaan verzakken. Speciaal voor kinderen schreef hij in 1975 Je bent een liegbeest. Zijn laatste boek Dorrestijns Natuurgids is uit 2010.

Theater
Hans Dorrestijn schreef meer dan 15 theaterprogramma’s, onder meer Bofkont in 1973 tot Het buigen in 2011. Een aantal programma’s maakte hij met anderen, zoals met Levi Weemoedt Circus Horlepiep (1985) en recentelijk met Martin van Dijk Cirkels (2000), Het naakte bestaan (2002) en Ruïnes (2006).
Hij speelde ook diverse soloprogramma’s: Pretpark (1991) en Na Regen komt Dorrestijn (1993).

Cd’s en dvd’s
Er zijn meer dan tien cd’s en een aantal dvd’s van Hans Dorrestijn verschenen. De meest recente cd Logistiek (2008) en dvd Ruïnes (2006), een registratie van het gelijknamige programma, heeft hij samen met Martin van Dijk gemaakt.

Carré
In 2008 nam Hans Dorrestijn afscheid van de grote zalen in theater Carré. In januari 2011 is hij gestart met zijn cabaretvoorstelling Het buigen in kleine en middelgrote zalen.

Gouden Harp
Hans Dorrestijn sloeg een brug tussen de literatuur en het amusement door literair getinte chansons te schrijven voor onder meer Herman van Veen. In 2003 ontving hij een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre.

:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
14-10-11 - 13:26:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100