Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:

Jarig:
> Leon van der Zanden wordt vandaag 44
 
 
Voorzitter Raad voor Cultuur stapt op

Els Swaab vertrekt als voorzitter van de Raad voor Cultuur. Ze is het niet eens met de bezuinigingsmaatregelen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Dat heeft een woordvoerder van de raad vrijdag bevestigd.

Swaab neemt afscheid ''met pijn in het hart'', aldus een verklaring. ''De culturele wereld is mij zeer dierbaar. Door de keuzes die dit kabinet maakt, wordt de schade die de bezuinigingen veroorzaken groter dan noodzakelijk is." "Dat is voor mij niet aanvaardbaar. Ik wil geen leidinggeven aan het tot stand komen van subsidieadviezen voor instellingen, waarbij dit kabinetsbeleid het uitgangspunt is.''
De andere leden van de Raad voor Cultuur zeggen de beslissing van Swaab te begrijpen. Zij benadrukken zich grote zorgen te maken over de toekomst van het culturele leven in Nederland.
Na Swaab is vrijdag ook de commissie Podiumkunsten van de Raad voor Cultuur opgestapt. De leden hebben evenals Swaab het lidmaatschap neergelegd uit protest tegen de bezuiningsmaatregelen van staatssecretaris Halbe Zijlstra.

Advies
De Raad voor Cultuur had, als wettelijk adviesorgaan van regering en parlement, Zijlstra anders geadviseerd over de cultuursector, maar deze legde het advies naast zich neer. Zijlstra wil de sector minder afhankelijk maken van subsidies en 200 miljoen euro bezuinigen. Dat geld wil hij binnenhalen door vooral ondersteunende en kleinere cultuurorganisaties vanaf 2013 te korten. Topinstellingen, de zogenoemde cultuurparels, laat hij zo veel mogelijk ongemoeid. Dat gaat tegen het advies in van de Raad voor Cultuur, die voorstelde zo veel mogelijk 'de kaasschaaf' te hanteren.

:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
01-07-11 - 03:39

Bron: nu.nl


Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100