Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Theaterpubliek doet zichzelf tekort
Het Nederlandse theaterpubliek laat artiesten vaak wegkomen met trucs. Dat valt op te maken uit het boek 'De kunst van het bedriegen' van Ruut Weissman, regisseur en artistiek leider van de toneelschool en de kleinkunstacademie in Amsterdam.

,,Driekwart van alle cabaretiers in Nederland doet tot op vandaag 'de truc' van Freek de Jonge na. Ze imiteren zijn timing. Bij De Jonge heeft die timing te maken met inhoud, concentratie en stijl, bij collega's met het (geleende) effect'', aldus Weissman.
,,Bij iedere nieuwe Joop van den Ende-musical wordt een blik nieuwe zangers opengetrokken. Ze onderscheiden zich nauwelijks van de zangers uit vorige producties'', klaagt Weissman. ,,Ze zijn volstrekt inwisselbaar. Ze doen de truc na van hun voorgangers, en die deden op hun beurt weer de truc van hùn voorgangers na, en niemand weet eigenlijk nog waar het allemaal begonnen is.''

Talent

Zonder aanleg kan een artiest weliswaar helemaal niets beginnen, maar die aanleg moet volgens Weissman ,,met liefde en geduld gevoed en beschermd'' worden. Dat kan bijvoorbeeld op een toneelschool, ook al zullen er genieën blijven ,,als Piaf die zelfs tot wasdom kunnen komen op een mestvaalt''.

Altijd zullen er kunstenaars zijn die het vak in de praktijk leren, maar de tijden zijn veranderd, waarschuwt Weissman. ,,Veel toonaangevende artiesten zonder opleiding zijn groot geworden in de jaren zestig en zeventig. De sobere jaren van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog waren voorbij en een enorm onontgonnen gebied lag voor hen open. Zij die het talent hadden, hebben toen hun kans gegrepen. Maar het grote verschil met nu is dat zij de kans kregen om zich artistiek te ontwikkelen en te professionaliseren in een tijd die niet onder druk stond van de commercie.''
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
14-09-04 - 22:22

Bron: ANP


Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100