Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:

Jarig:
> Theo Maassen wordt vandaag 55
 
 
Ontmoeting met Roemer van der Steeg

Ontmoeting met Roemer van der Steeg

n.a.v. 3e try-out van zijn eerste solo-programma “Ik ben geen kernfysicus”, 
Amsterdam, 29 april 2010,  Thomas Termeulen

Zo rond april, mei loopt het theaterseizoen op z’n einde. Weinig premières dus en daarom voor artiesten de perfecte tijd om nieuw materiaal uit te proberen voor het komende seizoen. Wij van cabaretmagazine.nl brachten een bezoek aan de derde try-out van Roemer van der Steeg.
 
Na een jarenlange samenwerking met Daniël Vecht staat Roemer van der Steeg (1979) vanaf november solo in de theaters met zijn eerste avondvullende theaterprogramma Ik ben geen kernfysicus. Geheel nieuw in de cabaretwereld is Van der Steeg niet: tijdens zijn studententijd aan de UvA (studie Nederlands) vormde hij samen met Vecht het liedjesduo ‘Kleine Krokodil’, waarmee ze in 2002 het Amsterdams Studenten Cabaret festival wonnen en finalist waren van het Holland Casino Podiumprijs. In 2003 waren ze onder andere te zien op de UIT-markt en in Paradiso met hun liedjesprogramma Niets om over te zingen. Na ruim vijf jaar samen is ieder z’n eigen weg ingeslagen: Vecht is klassiek zanger geworden, terwijl Van der Steeg zijn heil is gaan zoeken in de theaterwereld. 
 
Sinds 2005 is hij pianist bij Op Sterk Water, een collectief van cabaretiers en artiesten dat zich gespecialiseerd heeft in improvisatietheater. In 2008 doet hij met zijn programma ‘Oude waakhond’ mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) waarmee hij de publieks- en juryprijs in de wacht sleept. Het AKF heeft al vele grote namen voortgebracht, waaronder Thomas Acda, Ernst van der Pasch, en Dames voor na Vieren. Ook voor Van der Steeg heeft het AKF enorm geholpen: “Veel publiciteit, kranten, radio: impresariaten beginnen je te kennen en die kunnen weer publiciteit regelen en verkopen. Zonder het AKF had ik hier nooit gestaan”.
 
Ik ben geen kernfysicus is Van der Steegs tweede – eigen – liedjesprogramma waarmee hij in de voetsporen treedt van o.a. Jeroen van Merwijk en Maarten van Roosendaal. Van der Steeg brengt het grootste deel van de tijd door achter zijn piano waar hij het ene na het andere lied uit z’n mouw schudt. Op deze wijze worden zo vijf minuten cabaret al gauw opgevolgd door twee à drie korte liedjes. Zijn liedjes zijn alomvattend en niet binnen een enkele categorie in te delen: vrolijk, somber, blues, pop, alles komt voorbij. Om over de onderwerpen van de liedjes nog maar te zwijgen.
 
Naar eigen zeggen was het voor Van der Steeg niet moeilijk om een avondvullend programma op de planken te zetten: “Ik schrijf altijd liedjes en die ken ik wel, die zijn klaar. Het moeilijkste is om deze met elkaar in verband te brengen en of ze wel bij het thema passen. Liedjes zijn een aparte discipline. Voor een avondvullend programma moet je eerst genoeg ervaring opdoen.” Daarom heeft Van der Steeg, voordat hij aan try-outen is begonnen, geprobeerd zoveel mogelijk ervaring op te doen door met andere artiesten op te treden. Zo was (en is) hij te zien in dubbelprogramma’s samen met Nina de la Croix (finalist AKF 2007) en Johan Hoogeboom (‘ongekroonde winnaar’ AKF 1997).
 
Met Ik ben geen kernfysicus lijkt Van der Steeg een succesformule in handen te hebben: nieuw talent dat niet al te hoog van de toren blaast in een wat ondergewaardeerd en ondergesneeuwd cabaretgenre. Punt van kritiek echter, is het ontbreken van een link tussen sommige nummers en de voorstelling op het podium, buiten de piano om. Sommige nummers lijken strikt willekeurig binnen de context geplaatst te zijn, zonder enige aansluiting met de rest van de voorstelling. Af en toe laat ook z’n houding op het podium iets te wensen over: Van der Steeg ‘staat er maar te staan’. Gelukkig ligt er nog een hele zomer in het verschiet om hier aan te werken. Ik ben geen kernfysicus belooft in ieder geval iets geniaals te worden. Ook al is Van der Steeg dan geen kernfysicus.
 
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
14-05-10 - 21:33:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100