Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Peter Heerschop over Bram Vermeulen.
Bram Vermeulen kan niet dood.

Nee, het kan ook niet waar zijn. Als ik zaterdag op de tennisbaan sta word ik gebeld. “Bram Vermeulen is dood”. Dat kan niet waar zijn. Zo’n groot hart kan er niet mee ophouden.

Voor degenen die Bram Vermeulen niet kennen. Bram Vermeulen was ooit de beste volleyballer van West Europa, de helft van Neerlands Hoop, een groep waar ik werkelijk alle teksten van uit mijn hoofd kende, een cabaretduo die naast mij een totale generatie beinvloed heeft, Bram was een geweldig lied-schrijver en een zanger die recht in het hart kon raken, een schilder, een dichter, een schrijver, een filosoof, een levensgenieter en voor mij en voor vele anderen vooral een “voorlever”. Iemand die liet zien hoe je van het leven kon genieten. Die juichend breed lachend ergens binnen kwam en zinvol begon te orakelen, of minder zinvol, dat maakte niet uit want je mocht met zijn opvattingen altijd doen wat je wilde. In Belgie een held, in Nederland een held in veel te kleine kring. Luister naar zijn muziek. Ik weet zeker dat er voor iedereen een lied is dat werkelijk raakt. Zijn rauwe stem schuurt altijd je ziel.

Ons, NUHR, hielp hij met de muziek, met de liederen. Onwaarschijnlijk hoe dat ging. Hij luisterde naar de tekst, stelde wat vragen, onder andere wat we wilden zeggen met een lied, en binnen een paar momenten gaf hij de suggesties die een lied opeens maakte tot wat de bedoeling was. Hij sleutelde wat aan de muziek, speelde mee op piano, gitaar, mondharmonica of wat dan ook en het was opeens muziek. Muziek met een hart. De blues. En tussendoor gaf hij les over alles. En daar tussendoor had hij ook nog alles in de gaten. Alsof hij zomaar door je een keek. Hij leerde vooral niet te oordelen over anderen. Alles vanuit jezelf. Ik vond het een enorme eer om met hem te werken. Toch gaf hij niet het gevoel dat je dat moest vinden. Hij behandelde ons direct als gelijken, als vrienden. Hij stortte gelijk bergen hartelijkheid over ons uit.

Een grote man met altijd een overdosis energie. Ik wist niet dat je daar ook aan dood kon gaan. Maar energie gaat nooit verloren. Want dat betekent dat er een hoop Bram Vermeulen in de wereld is.

Peter Heerschop.
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
08-09-04 - 20:20

Bron: NUHR.


:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2022
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100