Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Nominaties Poelifinario en Neerlands Hoop bekend

De eerste nominaties voor de Poelifinario en de Neerlands Hoop 2009 zijn bekend. Cabaretières Ellen Dikker en Katinka Polderman zijn genomineerd voor de Neerlands Hoop. Lenette van Dongen, Ronald Goedemondt, Wim Helsen, Kasper van Kooten en het cabaretduo Schudden maken kans op de Poelifinario 2009. In mei volgt de tweede en laatste nominatieronde. De uitreiking vindt plaats op zondag 20 september a.s. in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Genomineerd voor de Neerlands Hoop, de VSCD Cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker(s) die het grootste toekomstperspectief heeft/hebben:

Ellen Dikker
"Typetjes zijn vaak een veilige vorm om een gebrek aan persoonlijkheid te verhullen. Ellen Dikker bewijst in haar debuutjaar het tegendeel. Haar veelal knap neergezette 'karikatuurtjes' van gemankeerde mensen vormen in Toendra een optelsom; wie goed telt en kijkt, komt uit bij de theatermaakster en haar belevingswereld. Dikker staat met flair en vanzelfsprekendheid op het podium, heeft inhoud en is een talent van wie we hopelijk nog veel gaan horen en zien", aldus de jury.

Katinka Polderman
De jury over Katinka Polderman: "In haar debuutvoorstelling liet de Zeeuwse Polderman nog voornamelijk haar ruwe bolster zien en maakte ze nieuwsgierig naar wat ze nog meer in huis had. In Polderman kachelt door is Katinka geenszins een blanke pit. De onzekerheid is verdwenen en de stem heeft aan kracht gewonnen. Ze staat frank en vrij op haar podium en neemt naast haar pakkende liedjes nu ook de ruimte voor verhalen met een zeer geestige dosis zelfspot. Grofbesnaard en teder komen fraai bijeen."

De Poelifinario is de VSCD Cabaretprijs voor die theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het seizoen:

Lenette van Dongen met Nikè

"In Nikè is Lenette van Dongen een stand up-comediènne, een stijlvorm die haar op het lijf blijkt geschreven. Zij opent haar dagboek, waarin voor iedereen herkenbare ontboezemingen staan, maar ook twijfel, verdriet en gemiste kansen van een vrouw die een nieuwe levensfase is ingegaan. Zij gaat indrukwekkend soepel in gesprek met haar publiek en schept op zeer knappe wijze een sfeer waarin behalve grote hilariteit ook de pijn van het leven op de juiste plek valt", aldus de jury.

Ronald Goedemondt met Dedication
De jury over Ronald Goedemondt: "Ronald Goedemondt is een bevlogen, intelligent en zeer vermakelijk theatermaker, die zijn publiek in Dedication hard laat lachen om zijn zeer originele gedachtekronkels. Alledaagse logica is niet aan hem besteed. Hij springt van de hak op de tak en hij gunt ons een prachtig kijkje in zijn hoofd, waarin het voortdurend spitsuur is en waarin briljante grapjes ontstaan."


Wim Helsen met Het uur van de prutser
De jury: "Meesterlijk manipuleert de Vlaming Wim Helsen in zijn derde solo met taal. En soms adembenemend is zijn fysiek en zijn spel. Gedurende de hele voorstelling weet hij de indruk te wekken dat alles wat hij zegt hem spontaan invalt, maar elk woord, elke stilte is gewogen om de maximale hilariteit of ontroering te bewerkstelligen. Het uur van de prutser is een monument geworden voor het Vlaamse absurdistische theater, waarin de verbeelding de macht heeft."

Kasper van Kooten met Veelvraat
"Kasper van Kooten biedt in zijn derde theatersolo nagenoeg alles wat een cabaretier boeiend en leuk maakt: herkenbare verhalen met een eigenzinnige mening, sterke liedjes, persiflages, typetjes en bovenal intelligente en prikkelende humor. Veelvraat is een zeer verzorgde, boeiende voorstelling, met groot vakmanschap en gevoel voor ritme gemaakt. Van Kooten is een alleskunner en behoort tot de beste vertellers en conferenciers", aldus de jury.

Schudden met Ruis
De jury: "Wat goed is komt langzaam. En heeft het lef zich voortdurend in een nieuw jasje te steken. Die jas zit Emiel de Jong en Noël van Santen als gegoten. Schudden heeft het fysieke gooi en smijtwerk achter zich gelaten en brengt een ode aan de subtiele humor, de verfijnde expressie in woord en gebaar in een zeer knap, gemonteerde voorstelling vol  grappige, treurige en ontroerende mensen."

Over de Cabaretprijzen en de jury
Voor de VSCD Cabaretprijzen komen vormen van theateramusement in aanmerking, die gerekend worden tot de Nederlandse kleinkunst, te weten het cabaret- en chansonaanbod. Ook mengvormen van cabaret en/of chanson met kenmerken van onder meer toneel, dans, muziektheater, stand up comedy, circus en mime worden hiertoe gerekend. Het genre wordt gekarakteriseerd door zijn authentieke en professionele literair-muzikale inhoud, terwijl de jury van deze Nederlandse prijzen als voorwaarde stelt dat het programma overwegend Nederlandstalig is.

De VSCD Cabaretjury 2008-2009 bestaat uit:
Jeanne Kers, directeur/programmeur De Poorterij, Zaltbommel;
Ruud Buurman, zelfstandig journalist en tekstschrijver;
Eline Dinkelberg, Hoofd PR & Marketing Hoftheater, Raalte;
Charles Droste, adjunct directeur Schouwburg Amphion;
Jan Gras, directeur theater Agora, Lelystad;
Laura Marcus, directeur/programmeur Theater de Luifel, Heemstede;
Joost Nuissl, theaterconsulent;
Hijlco Span, presentator bij NCRV-radio;
 

:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
10-03-09 - 20:16Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2020
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100