Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Programma AKF

Op maandag 30 maart aanstaande opent het Amsterdams Kleinkunst Festival met een Hommage aan Jenny Arean. In de periode die daarop volgt worden de Wim Sonneveldprijs (voor nieuw kleinkunst talent) en de Annie M.G. Schmidtprijs (voor het beste theaterlied) uitgereikt. Daarnaast gaat een nieuwe muziektheaterproductie (over Johnny & Jones) in première.

 
Het Amsterdams Kleinkunst Festival, in 1988 opgericht door artistiek directeur Evert de Vries, beleeft dit jaar de 22e editie. Het festival heeft als missie het stimuleren van de toekomst, het eren van het verleden en het bekronen van kwaliteit. Door de steun van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+, de Van Bijleveltstichting, Buma Cultuur en de VARA heeft het festival ook dit seizoen weer een gevarieerd programma.
 
Het festival opent traditioneel met een hommage aan een persoon die van groot belang is voor de Nederlandse kleinkunst. Dit jaar valt de eer ten deel aan Jenny Arean, die als een van de eerste vrouwen een soloprogramma in het theater bracht. Zij werkte samen met vele muzikanten, componisten en kleinkunsttekstdichters. Veel haar collega's zullen Jenny op 30 maart in Theater de Meervaart verrassen met een bijzondere, eenmalige avond. De presentatie is in handen van Marc-Marie Huijbregts.
 
De Wim Sonneveldprijs is een van de meest toonaangevende cabaretprijzen in ons land. Eerder wonnen bijvoorbeeld Geen Familie, Dames voor na vieren, Roemer van der Steeg, Droog Brood, De Vliegende Panters, Thomas Acda en Maarten van Roozendaal. Na een uitgebreide selectie zijn de zeven halve finalisten in de maanden februari en maart op tournee door het land. Daarbij krijgen zij ondersteuning van professionele coaches. Op 31 maart en 1 april spelen zij de halve finale in de Kleine Komedie. Op 6 april bepaalt een professionele jury in datzelfde theater wie naar huis gaat met het beeld van Wim Sonneveld. De presentatie van deze spannende avonden is handen van Ron Boszhard.
In samenwerking met Buma Cultuur wordt op 19 april (tijdens een besloten bijeenkomst) bekend gemaakt wie de Annie M.G. Schmidtprijs wint voor het beste theaterlied van het afgelopen theaterseizoen.
 
Enkele dagen daarvoor, op 16 april in Theater Bellevue, gaat de muzikale theaterproductie “Meneer Dinges” in première. Met hun hit “Meneer Dinges weet niet wat swing is” werden Johnny en Jones de eerste teen-idols in ons land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zij naar kamp Westerbork gedeporteerd. Zij mochten het kamp even verlaten voor een plaatopname in Amsterdam. Waarom hebben zij toen geen gebruik gemaakt van de kans om onder te duiken? Deze voorstelling (met veel liedjes) is gestoken in een eigentijds jasje en wordt gespeeld door Rob van de Meeberg, Martin van Dijk, Victor Mentink en Theun Plantinga. De regie is in handen van Marcel Sijm en het script wordt geschreven door Lars Boom.

:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
09-02-09 - 15:38Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100