Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Utrecht krijgt misschien nieuw theater
Utrecht krijgt er een nieuw amusementstheater bij. De zaal, met een capaciteit van 1500 stoelen, komt in het nieuw te bouwen centrum van Leidsche Rijn, bij de Jaarbeurs of op het Paardenveld.Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

Met het nieuwe theater speelt het stadsbestuur in op de groeiende publieke belangstelling en de ambitie van stad en provincie om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

Het nieuwe amusementstheater moet een grootschalig aanbod gaan bieden van vooral cabaret-, musical-, opera- en balletvoorstellingen. Daarnaast wordt de huidige Stadsschouwburg verbouwd tot een middenzaal met 690 stoelen. De in de jaren ’70 gebouwde Blauwe Zaal krijgt een nieuwe opzet. Hiervoor zijn
drie varianten bedacht, waarvan één een totaal nieuwe zaal onder de grond is op het Lucasbolwerk, waar eerder een ondergrondse parkeergarage was gedacht.

Burgemeester en wethouders gaan er van uit dat een eerder geraamde stijging van het aantal bezoekers van gemiddeld 230.000 per jaar in de afgelopen jaren naar 380.000 over tien jaar realistisch is, alleen al doordat de stad fors groeit.

Directeur Lucia Claus van de stadsschouwburg heeft de opdracht gekregen te onderzoeken welke van de drie genoemde locaties het meest geschikt is voor het nieuwe amusementstheater. Financiering, exploitate, stedenbouw, tijdsplanning, bereikbaarheid, parkeren en de wisselwerking tussen theater en omgeving zullen in haar onderzoek een rol spelen. Claus zal voor de zomer met een voorstel komen.


Bij een keuze voor het centrum van Leidsche Rijn kan het nieuwe theater nog worden opgenomen in de bouwplannen. Bij de Jaarbeurs zal de parkeergarage op het Jaarbeursplein moeten wijken en ook wanneer het Paardenveld wordt aangewezen als plek om het theater te bouwen, zal de parkeergarage daar moeten verdwijnen. In beide gevallen zal dan mogelijk op een andere plaats, wellicht ondergronds, een nieuwe parkeergarage gebouwd worden.

De plannen gaan naar schatting tussen 87 en 94 miljoen euro kosten,
afhankelijk van de variant die gekozen wordt voor de Blauwe Zaal. In deze kostenraming zijn de grondkosten niet meegenomen. Die zullen worden bepaald door de uiteindelijke bouwlocatie.
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
11-04-08 - 10:19

Bron: ad.nl


Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100