Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Benjamin Koolstra nieuwe voorzitter VSCD, met visie
"Een schouwburg zou niet alleen een doorgeefluik van theaterproducties moeten zijn; het theatergebouw kan nog veel dynamischer worden dan het al is", vindt de directeur van de Kamper Stadsgehoorzaal, Benjamin Koolstra.
 
Vorige maand is hij benoemd tot voorzitter van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), waarbij 153 schouwburgen, concertgebouwen, festivals en 'vlakke vloer theaters' zijn aangesloten.

"Als je overdag een schouwburg binnenloopt, is het vaak klinisch en leeg. Dat is eigenlijk best vreemd." Maar in zijn karakteristieke theatergebouw aan de Burgwal is vanmiddag genoeg bedrijvigheid. Er wordt volop getimmerd en geboord. Restaurateurs brengen de schilderingen en kleuren van de foyer terug in oude stijl, zoals ze in 1907 zijn aangebracht.

Benjamin Koolstra (Utrecht, 1961) was al zes jaar bestuurslid van de VSCD. Als juryvoorzitter zette hij de afgelopen periode twee cabaretprijzen -de Poelifinario en Neerlands Hoop- op de kaart en hij streed onder meer voor een 'mantelovereenkomst' tussen schouwburgdirecties en theatermakers. "Schouwburgen hoeven nu niet meer alle contracten tot op de letter te controleren. Kleinere schouwburgen worden soms benadeeld omdat zij een mindere positie hebben ten opzichte van grote gezelschappen en impresariaten. Met het standaardcontract zijn dit soort problemen voorbij."

Een schouwburgdirectie moet in elk geval uit de kosten komen. Koolstra, die behalve directeur eveneens programmeur is, zet daarom veel cabaret en amusement op het menu. Omdat de vraag domweg groot is. "Het commerciële is dominant. Mensen kiezen datgene wat zij al kennen. Maar als schouwburgdirecteur moet je je publiek ook in aanraking brengen met nieuwe theatrale uitingen. Goede kunst loopt voor de troepen uit."

Een breed publiek naar het pluche lokken is echter zijn hoofddoel bij voorkeur door middel van bijzonder projecten. Naast een zogenaamde cabaretweek en dansweek, staat er in februari een taalweek op het programma. "Als schouwburgdirecteur kies ik voor dwarsverbanden. Amateurs werken samen met professionals. En theaterprogramma's plaatsen we naast lezingen en andere activiteiten."

Het voorzitterschap van de VSCD heeft hij in principe voor twee jaar toegezegd. Koolstra wil in die korte tijd meer gesubsidieerd theater op de schouwburgpodia zien. "Nu is slechts 15 procent van het aanbod gesubsidieerd, dat is echt te weinig. Blijkbaar is er te weinig animo voor. Er zit iets goed fout op dit vlak."

Ook op het gebied van cultuureducatie valt nog genoeg te bereiken, denkt Koolstra. "Scholieren mogen nu zelf bepalen naar welke voorstelling zij willen voor hun ckv-bonnen. Massaal kiezen zij voor het gemakkelijke werk: cabaret bekend van televisie. Als VSCD kunnen we collectief oproepen dat scholen meer mogen sturen. Vroeger werd je meegenomen naar iets dat je niet kende. Ik moest naar de Griekse tragedie Medea. En ik was verliefd op een klasgenootje daarom ging ik graag maar uiteindelijk víel ik voor de voorstelling. Dat soort verrassingen gun ik jongeren van nu ook." Koolstra is van mening dat de schouwburg nog een flinke slag kan maken. "Schouwburgen krijgen vooral applaus. Ze zijn vrijwel onaantastbaar en ontvangen inhoudelijk weinig kritiek van buiten. De meeste schouwburgdirecteuren zijn nog steeds monopolisten en vrij traditioneel in hun huishouden. Meer discussie over beleid en programmering is een goede zaak. Het plaatst de schouwburg midden in de samenleving en brengt de boel in beweging."
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
17-12-07 - 09:29

Bron: destentor.nl


Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2022
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100