Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
De Vliegende Panters zwichten voor kritiek poster
Theatergroep De Vliegende Panters is gezwicht voor de vele kritiek die afgelopen seizoen is losgebarsten ten aanzien van het affiche van de voorstelling Ebbinge, Vrijdag en De Bekker. De gewraakte poster werd verboden in enkele gemeenten, werd beklad en werd door meer dan 60 procent van de theaters gecensureerd. De foto, een naakte vrouw in haar tuin, is onlangs bekroond als beste portretfoto van 2006 (PANL Awards 2006, Arjan Benning/Studio Jona).

“Wij waren werkelijk verbaasd dat de poster zoveel aanstoot gaf en vinden het heel jammer dat hij niet het beoogde effect heeft gehad. Het is een verwijzing naar een scène in de voorstelling en we hoopten dat mensen hierdoor nieuwsgierig werden.”, aldus de Panters.

Na een onderzoek en vele gesprekken die De Vliegende Panters hebben gevoerd met de censurerende partijen (voornamelijk christenen en theaterdirecteuren) bleek dat vooral de tepels, het schaamhaar en het “onaantrekkelijke” uiterlijk van het model hen te ver ging. Theaterdirecteuren waren ook bang dat de verkoop van andere voorstellingen onder dit affiche zou lijden.

“Wij dachten dat theaters, net als musea, openbare kunsthuizen waren, waar persoonlijke smaak van het personeel en klachten van enkele bezoekers ondergeschikt zouden zijn aan de uitingen van de exposerende kunstenaars maar dat is kennelijk een misvatting. Dat wij zoveel christenen gekwetst hebben vinden wij heel erg. Wij wisten werkelijk niet dat een naakte vrouw hen zoveel pijn zou doen. Eva liep toch ook naakt door haar tuin? Ons model ook, alleen nam zij nog geen hap van de verboden vrucht.”

De Vliegende Panters hebben na inventarisatie van de klachten besloten om een decent alternatief te maken en gaan er vanuit dat dit naar ieders tevredenheid is.   “Het is een knieval die we graag doen want mensen zo diep kwetsen is het laatste wat we willen, en dat spijt ons verschrikkelijk.”

:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
05-07-07 - 08:32

Bijlagen:


:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100