Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Tijl Beckand over Laughing Matters
Vandaag een artikel in de Sp!its met een interview met Tijl Beckand over het aanstaande festival "Laughing Matters".

Artikel Sp!ts:
Hij weet het nog goed, Tijl Beckand. „Vijf jaar geleden had het Laughing Matters festival 346 bezoekers en een verlies van 50.000 euro. Nu trekt het vierdaagse cabaretfestijn in Enschede 3500 mensen die in vier dagen kunnen kiezen uit 40 acts.”

Dat het begin stroef liep, komt door de onbekendheid van het festival denkt creatief directeur Tijl Beckand. Onbekend maakt nu eenmaal meestal onbemind. En dan waren er de Tukkers. ,,Die bleven weg. Tukkers denken toch 'als het in Enschede staat zal het wel niks zijn'", overweegt Beckand verder. En met die gedachte doen de Tukkers zich tekort. Dat is inmiddels wel duidelijk. Ook voor hen. Dat het toch een succes werd, verklaart Beckand, komt onder andere doordat het festival voorziet in een basisemotie: lachen. ,,Basis-emoties doen het altijd goed. Denk aan Kamasutra of de wapenbeurs: die voorzien ook in een basisbehoefte en zijn altijd druk bezocht."

Maar zo groot als dergelijke beurzen hoeft zijn festival niet meteen te worden. "Laughing Matters is intiem. Ook in de grote zaal zit je met niet meer dan 500 mensen. De keuzemogelijkheden zijn precies goed. Je kunt op een avond vier optredens bekijken. Meer acts in vier dagen gaat ten koste van het comfort voor het publiek, denkt Beckand. "Bovendien zal ik bij groei commerciëler moeten worden, anders is het niet betaalbaar. Dat weer betekent ook optredens in grotere zalen voor mensen van het management van een sponsorend bedrijf. Bovendien heb je bij meer keuzes ook het gevoel dat je minder ziet."

De inhoud van het festival daarentegen mag van hem nog wel groeien. Beckand heeft dan niet zozeer behoefte aan meer vormen; het aanbod varieert van stand-up comedy en improvisatietheater tot een geëngageerd cabaret. Hij denkt eerder aan de hoofdacts. Zo wil hij graag Monthy Python nog eens naar Nederland halen, om maar eens iets te noemen. "Maar ja. Wat je op het festival ziet is toch een beetje de vangst van de dag, om het met vissen te vergelijken."

Veel is afhankelijk van budgetten, legt hij uit. "Een dj heeft het makkelijker dan ik. Die kan gewoon elk plaatje dat hij leuk vindt opzetten. Ik moet een act naar het podium halen. Die mensen moeten willen en kunnen. En ik moet het geld hebben. Artiesten hebben toch een uitkoopsom."

En, denkt Beckand, als een festival hen minder aanstaat, komen ze niet snel opdagen. ,,Maar artiesten maken kennis met het fenomeen cabaretfestival en leren dat het in Enschede niet zo is dat het publiek dronken met bier door de zaal loopt.'' Nu krijgt hij al makkelijker een aantal grote acts dan vroeger. Die hoofdacts trekken de kar.

Beckand: "De programmering van een festival is net als een menukaart. Daar moet ook biefstuk en zalmmoot op staan. Dat is prettig en vertrouwd." De directeur vervolgt: "Hebben ze de grote namen gezien, dan lopen ze op het festivalterrein en hebben ze alle tijd om nog andere optredens mee te pikken. Ik wil dat er dan namen staan die je anders niet snel zou bezoeken of zou kunnen zien. Het is een beetje als een wijnproeverij, zegt Beckand die van vergelijkingen houdt.

Die hoofdacts van Laughing Matters hebben tot nu toe stuk voor stuk een 'zorgeloze lach' garantie. Zo is er ruim baan voor de Lama's; die Beckand zelf ooit als groep samenstelde. Zij geven zaterdag een marathon op de sportcampus van de universiteit. Daarnaast bespelen Guido Weijers, Droog Brood, Royackers Kamp&Kamps en Not The Dr. Phil Show de grote zalen. Nieuw talent proeven doe je bij Ellen Dikker, die tweede werd op het Camerettenfestival van 2006. En met Jaqueline Kerkhof. "Haar show is zeker niet de lach om de lach. Zij heeft een heel intens programma. Eigenlijk zit het dichter bij toneel dan bij cabaret."

Cabaret van buitenlandse bodem proeven kan ook. Zo zijn er de Men in Coats en Les Bubb. Beide optredens flirten met clownshumor en magie. Zonder ook echt een clownsneus te dragen, overigens.

Maar ja, dan blijven er die wensen… Monthy Python was al genoemd. "Ook zou ik graag de hele cast van Curb Your Enthousiasm uitnodigen. Larry David in hetbijzonder.Omdat hij op dit moment een van de meest briljante comedy-makers is. Hij heeft de tv-serie Seinfeld bedacht en geschreven. Het lijkt me erg leuk om diep op hem in te gaan, met interviews en lezingen."

En dan blijft er altijd weer dat duivelse geld. Monthy Python kost zoveel dat of de entreekaartjes omhoog zouden moeten, óf dat hij toch die commercie in moet gaan. En daar is Beckand niet klaar voor.

En tóch zou groei mooi zijn blijkt als we doorpraten. Beckand mijmert voorzichtig: "Een cabaretfestival van een maand, als in Edingburg… Je hebt er meer dan 200 shows. Dáár krijg je echt het hele overzicht van cabaret vandaag de dag. Maar die groei zal ík met Laughing Matters niet meer meemaken, verzucht de creatief directeur. " Een festival groeit als een boom; stukje bij beetje en niet abrupt. Je moet mensen hun festival niet afnemen."
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
22-03-07 - 11:48

Bron: sp!tsnet.nl


:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100