Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:

Jarig:
> Leon van der Zanden wordt vandaag 44
 
 
Christelijk cabaret is niet saai
Christelijk cabaret bestaat niet. Of eigenlijk toch ook weer wel. Het is cabaret zonder gevloek, zonder onnodige grofheid en niet gericht op shockeren. Daarmee kun je wel degelijk een hele leuke voorstelling maken, die prikkelt en kritisch is, en absoluut niet saai. Dat is het idee achter Kleinzalig, het eerste grote christelijke studentencabaretfestival.

Een eerste, kleine editie van Kleinzalig bleek twee jaar geleden een succes. Dit keer pakt de organisatie het groter aan. Onder de ongeveer zeventig christelijke studentenverenigingen in het land is aanstormend talent geworven. Negen acts haalden de voorrondes, vijf gaan door naar de finale op donderdag 15 februari, waar dan ook nog eens een groot feest aan is vastgeknoopt.

De cabaretiers komen dan wel uit christelijke kring, het is uitdrukkelijk de bedoeling dat ook niet-gelovigen komen kijken. ''De acts hebben geen evangeliserend karakter'', benadrukt de website van het festival.

Volgens Albert Barth, voorzitter van de Stichting Kleinzalig, komt het vaak voor dat een overtuigd christen zich niet kan vinden in 'gewone' cabaretvoorstellingen. ''Het kan shockerend zijn als er met Jezus wordt gespot. Het is vaak onnodig grievend. Sommige dingen hoeven niet per se. Vooral beginnende cabaretiers denken dat ze het alleen redden met keiharde seksuele grappen die inspelen op de gêne van het publiek.''

Een voorstelling kan, zegt Barth, ook prikkelen zonder gevloek of beledigingen. Christelijke cabaretiers mogen bijvoorbeeld graag kritisch zijn op het kerkelijke cultuurtje. Veel mensen herkennen dat. ''Sommige geloofsgemeenschappen bijvoorbeeld zeggen dat ze zo open staan voor iedereen, maar daar zetten anderen weer grote vraagtekens bij'', aldus Barth.

''Natuurlijk zijn er ook grappen over seks. Christenen zijn overal in de samenleving, dus dan gaat het ook overal over.'' Christelijk cabaret blijft een zoektocht, volgens Barth, tussen kritisch en respectvol zijn. ''Het is plezierig cabaret, maar zeker niet saai.''

De finalisten zijn: Jo de Rijck (uit Belgie), De Oermannen (Amsterdam), De Wilde Gansjes (Amsterdam), Ruud en Sietse (Zwolle) en Nitrauw en Van Goor (Nijkerk).
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
09-02-07 - 14:07

Bron: Ikonrtv.nl


Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100