Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Moskee: Cabaretiers mogen gedood worden
Een woordvoerder uit de Assoena-moskee in Amsterdam heeft in een interview met universiteitsblad Folia verkondigd dat cabaretiers die grappen maken over het Islam geslagen of zelfs gedood mogen worden. Hier enkele gedeeltes van het interview. Het hele interview is te downloaden via deze link.

Wat moet een moslim doen als er grappen over het islam worden gemaakt?
Hij moet reageren, zeggen: Stop met die flauwekul, stop met die grappen over de islam. Maar hij kan alleen mondeling doen,maar een echte moslim, die radicaal is, kan hem slaan of doodmaken.

Keurt u dat goed?
Ja, hij mag hem afmaken, als hij te ver gaat over de Islam. Volgens de Islam moet die man dood.

Vindt u dat goed?
Wie ben ik om te vinden dat het goed is?

Wat vindt de imam hiervan?
De imam heeft er niks mee te maken. De Islam zegt: je mag geen grappen maken, je mag de Islam niet beledigen. Een moslim die hoort dat de islam wordt beledigd, moet reageren. Hij moet zeggen: Asjeblieft, zeg maar niks meer, stoppen. Als hij niet wil stoppen? Er moet iets gedaan worden. Wat? Naar de rechter stappen? Hij blijft doorgaan. Als de rechter niks doet, en hij blijft doorgaan. Wat moet de moslim dan doen? Mee lachen? Dat kan toch niet.


Ook moslim cabaretiers werden besproken. Najib Amhali werd als voorbeeld genomen.

Er zijn moslim cabaretiers?
Ja, in Nederland zijn er 2 of 3 moslim cabaretiers, zogenaamd moslim. Het zijn geen echte moslims. Misschien kan hij niet bidden, misschien niet eens schoonmaken, hij gaat onder de douche, maar hij kent de definitie van schoonmaken volgens de islam niet. Hij kan geen Koran lezen. Maar hij zegt dat hij Moslim is omdat zijn vader en moeder Moslim waren. Najib Amhali maakt heel Nederland aan het lachen, hij is moslim zegt hij. Maar ik denk dat hij ver van het Islam is. Alleen met de naam is hij Moslim.

Verder zei de woordvoeder:
"Wij horen veel kritiek over het islam. Maar wij zijn machteloos,we kunnen niks doen. We zijn geen beesten die gaan doodmaken. We kunnen hooguit naar de rechter stappen, maar die rechter is geen moslim."

De woordvoerder sprak tevens steun uit aan andere geloven. Hierover mogen ook geen grappen worden gemaakt.

Cabaretier Wim Sonneveld kreeg wel complimenten van de woordvoerder. "De grote grappenmaker van Nederland, prachtig". Hij zegt Marokkaan dit, of Turks dat. Maar dat is een grap, maar niet over het geloof! Het is wel mogelijk om een grap over het islam te maken, maar in het redelijke. Je mag niet kritiseren, beschuldigen of valse schuld geven. Zoals Hirsi Ali, ze weet niks van het Islam.

Ewout Jansen, laatst nog in het nieuws vanwege bedreigingen vanwege grappen over het Islam kwam ook ter sprake.

"Maar hij gaat niet zitten denken, zijn die mensen gek? Waarom hebben ze andere mensen niet bedreigd."
Interviewer: Hij vind dat hij daar grappen over mag maken
"Ja, maar geen grappen over het geloof, het geloof is voor de mensen is iets religieus, iets superieures. Het is niet zomaar een geloof, het zit in je bloed.

UPDATE: Eerder al was er een gesprek tussen de moslim gemeenschap en Ewout Jansen. Hiervan is een filmpje te zien op: campus.tv
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
01-02-07 - 10:34Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100