Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:

Jarig:
> Mylene D’Anjou wordt vandaag 56
 
 
André van Duin geeft humorles
"In België lacht het publiek niet"

Door Richard van de Crommert

Zou de buitenlandse humor van variétécircus Palazzo wel aanslaan in Nederland?" Producent Rick Gemser had er niet meteen vertrouwen in. Daarom nodigde hij volkskomiek André van Duin uit. Kijken of hij de internationale artiesten wat Hollandse humor kan aanleren...
Hoog tijd dat er een boek verscheen over de al veertig jaar durende carrière van volkskomiek André van Duin. Dat vond in elk geval theaterproducent Joop van den Ende die een vriend en groot fan is van de Nederlandse komiek. André zelf was er verguld mee, hoewel hij de tijd nog niet helemaal rijp acht om terug te blikken. "Het ziet eruit als een groot vakantieboek. Als het mag, plak ik er nog een paar jaar vakantie aan."
"Humor is moeilijk", zegt de Australische komiek PP, de ceremoniemeester van Palazzo. "Ik heb veel gewerkt in Japan en China. Niets begreep ik van hun taal. Had geen idee wat ze van mijn optredens dachten. Ja, ze applaudisseerden na afloop, maar dat was alles. Ik kon niet vatten wat ze voelden." "Dat heb je in België al", stelt André van Duin gerust. "Daar lachen ze niet. De hele voorstelling niet. Pas aan het eind gaan de handen op elkaar." Dit jaar zit er meer humor in de Palazzo-shows dan in de vorige edities. André van Duin kan dat waarderen. "Mensen houden ervan om te lachen. Dat is ook goed voor je. Nederlandse humor ligt tegen de Duitse aan", legt hij uit. " Eigenlijk zijn we gewoon een soort Duitsers. Wat grappen betreft dan." PP zegt: "Maar niet alles is inwisselbaar. In München lachten bezoekers van Palazzo om grappen van een buikspreekpop. Daar lachten ze met tranen in hun ogen. In Nederland hoef je daar niet mee te komen."
Stropdas

Ook is het in Nederland lastiger dan in Duitsland om mensen mee naar het podium te nemen. Dat merkte ook de Belgische variétéartieste Ineke Lievens: "In Duitsland kun je iemand mee de coulissen in nemen: schminken, een rode neus opzetten en aan zijn stropdas mee naar binnen sleuren. Dat kun je in Nederland niet doen en moet je dus ook niet doen." De Vlaamse heeft het vorig jaar in ons land geprobeerd: mensen uit het publiek nemen. "Ik kies altijd een man, dan laat ik me uitkleden en uiteindelijk spring ik op hem: een hilarische act. En tot nu toe is het altijd gelukt. Nog nooit heb ik de verkeerde man uitgekozen. Het beste kun je iemand nemen die open is. Iemand die lacht. Bij Nederlanders werkt dat niet meteen. Die moeten even wakker worden. Je hebt er echt meer energie voor nodig. Er moet bij wijze van spreken iets intiems groeien. Anders doen ze niet mee." André knikt: "De kunst is inschatten wat voor vlees je in de kuip hebt."
:: Meer info
Door:
Robbert - CabaretMagazine

Gepubliceerd op:
07-12-06 - 20:17

Bron: Prive.


:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2022
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100