Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Hans Dorrestijn herschrijft Hemaworstenlied vanwege biggencastratie
Hans Dorrestijn heeft zijn bekende Hemaworstenlied herschreven nadat Stichting Wakker Dier hem erop wees dat in de worst vlees wordt verwerkt van onverdoofd gecastreerde biggen. Dorrestijn: ‘Ik at de worst regelmatig, schreef er een lied over maar de worst geeft me nu een enorm slechte nasmaak.’ Hij belooft in de songtekst pas weer de hem geliefde Hemaworst te eten als de Hematop ervoor zorgt dat de biggetjes niet meer onverdoofd gecastreerd worden. Eerder dit jaar antwoordde Hema nog op vragen van consumenten dat ze geen vlees gebruikte van onverdoofd gecastreerde biggen maar Hema erkende later tegenover Wakker Dier dat onjuiste informatie was verstrekt. Wakker Dier voert campagne tegen de onverdoofde castratie van jaarlijks 7 miljoen biggen in Nederland. Grote bedrijven als Hema, Unox, Albert Heijn en C1000 stellen hierover geen eisen aan hun leverancier en verwerken massaal vlees van onverdoofd gecastreerde biggen. Wakker Dier zal komende maanden met publieksacties deze bedrijven aansporen om geen vlees meer af te nemen van onverdoofd gecastreerde biggen. Xandra Asselbergs van Stichting Wakker Dier: ‘Op biggen van drie dagen oud worden middeleeuwse methodes toegepast waardoor zo’n worst weer 1 cent goedkoper wordt. Als de Hemaklant de keus had dan koos niemand voor zo’n 1 cent goedkopere worst waar zoveel dierenleed aan kleeft.’

‘Geen worstjes van de Hema’
De tekst van het lied ‘geen worstjes van de Hema’ is geschreven en gezongen door Hans Dorrestijn, begeleid door zijn theaterpartner Martin van Dijk (piano en zang) en gecomponeerd door Frans Ehlhart. Niels Beekes (van de hit ‘lief klein konijntje’) maakte bij het lied een animatie. Het lied is voor iedereen te horen via www.wakkerdier.nl.

Onverdoofde Castratie
Jaarlijks worden in Nederland circa zeven miljoen biggen onverdoofd gecastreerd. Onverdoofd castreren is zeer pijnlijk, zo concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie in 2004. Gecastreerde biggen staan trillend op hun pootjes, moeten soms van de stress overgeven en hebben nog dagen ernstige pijn. De castratie wordt uitgevoerd uit angst voor ‘berengeur’ aan varkensvlees, die kan ontstaan bij niet gecastreerde mannelijke biggen. In Noorwegen zijn al sinds 2002 positieve ervaringen opgedaan met de verplichte verdoving bij castratie. In andere Europese landen worden andere alternatieven toegepast zoals een lager slachtgewicht (Spanje en Portugal), detectie van berengeur aan de slachtlijn (Denemarken jarenlang) of vindt men berengeur geen probleem (Engeland en Ierland). In Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie (‘immuno-castratie’). In Nederland worden vrijwel alle mannelijke biggen (7 miljoen) onverdoofd gecastreerd. Een motie in de Tweede Kamer voor een verbod op de onverdoofde castratie van biggen werd in 2004 weggestemd door een kamermeerderheid van CDA, VVD, LPF, SGP, Christen Unie en D66.

Beide teksten zijn bijgevoegd als bijlage.
:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
05-10-06 - 10:20

Bijlagen:
Bijlagen:


:: Eerder verschenen:
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100