Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Omroep voor Kunst en Cultuur wil september 2008 beginnen met uitzenden
Vandaag hebben initiatiefnemers Ad ‘s-Gravesande en Kees van Twist de naam van hun nieuwe omroep bekend gemaakt. Onder de naam C, omroep voor kunst en cultuur wordt vanaf nu begonnen met de ledenwerving. C wil in het huidige publieke bestel meer en andere kunst en cultuur programma’s - in de breedste zin van het woord - brengen. Alle grote culturele instellingen, koepelorganisaties en talloze andere instanties hebben zich achter het initiatief geschaard.

In opdracht van C verrichtte Berenschot onderzoek naar het kunst- en cultuuraanbod van de publieke omroep. Hieruit blijkt dat het budget voor dergelijke producties op peil wordt gehouden door steeds andersoortige programma’s aan deze categorie toe te voegen. Weliswaar worden in de toekomst meer uren kunstprogramma’s uitgezonden, maar dat zijn voor het overgrote deel herhalingen, die bovendien tussen 00:00 uur en 16:00 uur in de uitzendschema’s worden geplaatst. C wil daarin drastische veranderingen zien.

De initiatiefnemers betreuren het dat de publieke omroep zijn taken en verplichtingen niet naar behoren vervult. Steeds meer wordt uit concurrentie-overwegingen gekozen voor een programmering die gericht is op kijkcijfers. Het gevolg is dat de publieken zich steeds minder onderscheiden van de commerciëlen. Het brengen van kunst en cultuur programma’s is juist een van de belangrijkste, zelfs wettelijke, verantwoordelijkheden van de publieke omroep.

Passend in de randvoorwaarden van het publieke bestel wil C het gat dichten dat door de huidige omroepen is gecreëerd met programma’s over alle disciplines van de kunsten in al hun verschijningsvormen. De ambitie is om meer ruimte te bieden voor nieuws en informatie over kunst en kunstenaars, van traditie tot experiment, zowel nationaal als internationaal, ook voor kinderen.

C wil bovendien participatie aan cultuuruitingen bevorderen door haar leden - gratis of tegen gereduceerde tarieven – toegang te bieden tot allerhande uitingen van kunst en cultuur: van toneelvoorstelling tot exposities over beeldende kunst, van klassiek tot popconcert.

C is gevestigd in Rotterdam, waar vandaan de – bewust – kleine organisatie de logistieke, wervings-, financiële en productionele activiteiten verzorgt. C heeft – op enkele eindredacteuren na - geen programmamakers in dienst, maar vraagt de bekwaamste programmamakers de mooiste programma’s te maken.

De raad van advies van C bestaat uit zeven personen die hun sporen in cultureel Nederland ruimschoots hebben verdiend: Hans Onno van den Berg (o.a. directeur VSCD), Cees Boer (o.a. voorzitter CNO), Jacques van Heijningen (o.a. directeur Rotterdam Fonds voor de Film), Patrice Katz (Kalff, Katz en Koedooder advocaten), Paul Mertz (o.a. reclamemaker/copywriter), Lejo Schenk (o.a. directeur KIT Tropenmuseum) en Ernst Veen (o.a. directeur Nationale Stichting De Nieuwe Kerk).

Lidmaatschap van C kost € 12,- per jaar. Leden worden vanaf nu via een door de kunstwereld ondersteunde intensieve campagne geworven. Er zijn er tenminste 50.000 nodig. Zie ook http://www.omroepc.nl

:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
15-09-06 - 12:18

Bijlagen:


Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100