Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Raoul Heertje ontvangt 1e Comedy Ring
Afgelopen zondag 3 september heeft Raoul Heertje de allereerste Comedy Ring gekregen voor zijn unieke bijdrage aan comedy en cabaret in Nederland. Analoog aan de Van Dalsum toneelring zal Raoul Heertje deze - op een moment dat hij zelf kiest - overdragen aan iemand die deze Ring, in zijn ogen, het meest verdient.

Raoul ontving de Ring uit handen van jury voorzitter Jan Jaap van der Wal - zijn opvolger als artistiek leider bij Comedytrain-. De uitreiking vond plaats tijdens een verrassingsfeest in een bomvol Toomler waarbij alle Comedytrainleden, familie, vrienden en kennissen van Raoul aanwezig waren. Bij speeches van onder meer Najib Amhali, Theo Maassen, Hans Sibbel, Eric van Sauers en een filmpje van Jan Jaap van der Wal en Cees Geel werd uitgebreid stil gestaan bij de rol en de betekenis van Raoul Heertje voor comedy in Nederland.

Een jury - waarin onder meer Ben Lansink (directeur theater de Engelenbak), Hans Teeuwen, Najib Amhali, Erik Gerritsen (zakelijk directeur Concertgebouw), Ruut Weissman (regisseur, directeur Kleinkunst Academie), Eric van Sauers en Jan Jaap van der Wal (artistiek leider Comedytrain) zaten - had er niet veel tijd voor nodig om de Ring aan Raoul Heertje toe te wijzen.

Jan Jaap van der Wal: “De jury was het er in zeer korte tijd over eens dat er eigenlijk maar één gegadigde was voor de eerste Comedy Ring. Voor de lol hebben we nog even doorgezocht, ook om er nog een extra etentje uit te slepen. Iedereen die beseft wat er door Raoul allemaal is teweeg gebracht en hoeveel mensen binnen het Nederlandse cabaret hij direct of indirect heeft beïnvloed kan niet verbaasd zijn over onze keuze. Zelf ben ik er ook erg trots op dat ik zijn plek als artistiek leider van Comedytrain heb mogen overnemen. Comedytrain is een uniek collectief van talenten, met inmiddels een zeer succesvol eigen theater - Toomler in Amsterdam - en een eigen Impresariaat. Niet alleen voor Nederland, maar zelfs voor de hele wereld uniek.”

Najib Amhali: “Na 15 jaar de drijvende kracht achter en het gezicht van Comedytrain en Toomler te zijn geweest, wil Raoul zich nu meer gaan richten op
zijn eigen plannen en ontwikkeling als comedian. Comedytrain is, mede dankzij zijn visie en inspanningen, in deze 15 jaar uitgegroeid tot het kwaliteitskeurmerk van stand-up comedy in Nederland. Raoul is voor de ontwikkeling van zeer veel mensen inclusief mijzelf - enorm belangrijk geweest. ”

Ruut Weissman: “Raoul Heertje vond ooit dat het ook anders moest kunnen in Nederland Cabaretland en introduceerde en passant in de jaren ’90 het fenomeen
stand-up comedy in Nederland. Inmiddels is het thuishonk Toomler (onder het Amsterdamse Hilton) uitgegroeid tot het middelpunt van stand-up comedy in
Nederland. Een kweekvijver waaruit de afgelopen 15 jaar vele interessante cabaretiers zijn voortgekomen.”

Eric van Sauers: “Raoul is al tien jaar teamcaptain in ‘Dit was het Nieuws’. Daarin heb ik hem leren kennen als iemand die inhoud en oorspronkelijkheid en lekkere
hapjes prefereert boven snel succes en kijkcijfers. Mede daarom is ‘Dit was het Nieuws’ na tien jaar nog steeds een toonaangevend programma.”

Erik Gerritsen: “Ik wil Raoul danken voor zijn inspanningen en de manier waarop hij stand-up in Nederland op de kaart heeft gezet. Zonder Raoul had het cabaretlandschap in Nederland er heel anders uit gezien. Cabaret leeft als nooit te voren in Nederland, en ook stand-up comedy is volwassen geworden - met wekelijks uitverkochte shows in Toomler en interessante nieuwe talenten.”

:: Meer info
Door:
Richard Zuidgeest

Gepubliceerd op:
13-09-06 - 18:43Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2022
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100