Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Bram Vermeulen overleden
Op 4 September 2004 is Bram Vermeulen overleden. Hij werd 57 jaar oud.

De cabaretier en schrijver van Nederlandstalige liederen Bram Vermeulen is zaterdagochtend vroeg overleden. Dat heeft zijn manager, Robert-Jan Grünfeld, zaterdag bekend gemaakt. Vermeulen, die zaterdag van vakantie uit Italië zou terugkeren, overleed in zijn slaap. Hij werd 57 jaar oud.
Vermeulen is in de jaren zeventig bekend geworden met de cabaretformatie Neerlands Hoop, waarvan ook Freek de Jonge deel uitmaakte. Nadat Vermeulen en De Jonge zelfstandig verder gingen, maakte Vermeulen nog vele albums, die vooral in België succesvol waren.
Het overlijden van Vermeulen komt onverwacht. De cabaretier leek gezond; de oorzaak van overlijden wordt nog onderzocht. Vermeulen overleed in aanwezigheid van zijn dochter. Zij zouden zaterdag samen naar Nederland terugkeren. Zijn vrouw was al eerder van vakantie naar Nederland teruggekeerd voor televisieopnames.
Hoe de familie afscheid gaat nemen, is volgens Grünfeld nog niet bekend.
Biografie:
Jaren geleden raakte Bram Vermeulen in de ban van de Eerste Wereldoorlog. Tot zijn eigen verbazing, Nederland bleef immers buiten dat conflict. Het voelde alsof hij het zelf had meegemaakt. Met als gevolg dat hij telkens opnieuw de slagvelden opzocht, alsof er daar voor hem iets te vinden lag. Het feit dat hij ondertussen een halve Belg was geworden, leek ook in dit perspectief te passen. Zijn passie voor Den Grooten Oorlog bleef niet onopgemerkt, temeer omdat hij er in de media en in zijn eigen televisieprogramma’s (Duizend bommen en granaten, RVU) vrijuit over sprak. Met name het aspect van ‘deelnemer’ te zijn geweest veroorzaakte dat veel verwante zielen hem wisten te vinden. Bram Vermeulen besloot een speciaal programma te maken over Den Grooten Oorlog. Hieruit is de cd Oorlog aan den Oorlog voortgekomen. De titel, zowel als een groot deel van de inhoud, is geďnspireerd door het beroemde boek van Ernst Friedrich waarin hij op zijn eigen wijze de oorlog als instituut aanklaagt. Bram Vermeulen mijdt het cynisme van Friedrich. Voor hem is oorlog naast gewoon een morbide geldmachine, naast gewoon pure ellende voor gewone mensen, naast gewoon bevestigen van sociale ongelijkheid, in het bijzonder een onmisbare menselijke behoefte. Als we geen oorlog hadden, zouden we hem snel uitvinden. Voor de luisteraar is de muziek een vertaling van de verbondenheid van Bram Vermeulen met die oorlog, voor hemzelf is het weer een stap dichter bij een antwoord. In het najaar 2000 kwam de CD uit. De release werd gevolgd door een korte tournee in Vlaanderen en één enkel concert in Nederland. De concerten maakten grote indruk op de bezoekers, daarom werd besloten om in het voorjaar 2004 opnieuw te toeren. Ditmaal wordt Bram vergezeld door Wigbert van Lierde.
Links:
Bram Vermeulen
Condoleance.nl NOS Nieuws RTL Nieuws
RTL Filmpje
RTL Bram Vermeulen
Telegraaf
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100