Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Geschiedenis 2
In geen enkel ander land wordt cabaret gemaakt zoals in Nederland. Cabaret heeft zich tot een typisch eigen cultuurgoed ontwikkeld. De traditie van het Nederlandse cabaret bouwt voort op een nog jonge historie. Met het door Delftse studenten in 1966 opgerichte Cameretten, kreeg Nederland zijn eerste officiële cabaretfestival. Er is geen eenduidige definitie van cabaret en iedere beoefenaar heeft er zijn eigen idee over. Met de jaren verandert de opvatting van wat cabaret nu precies is. Een van de opvallendste kenmerken van het Nederlandse cabaret is de sterke betrokkenheid met de eigen generatie.

Humor
Tegenwoordig maken we een onderscheid tussen cabaret met engagement enerzijds en cabaret dat nergens oer gaat en puur amusement is anderszijds. In alle gevallen wordt het echter met een bepaalde intelligentie gemaakt en bedacht. Een cabaretier maakt zijn voorstelling binnen een uniek spanningsveld. Hij moet zijn eigen mening brengen en tegelijkertijd het publiek aan zich binden, zonder precies te weten wie er in de zaal zitten. Het basisgegeven hierbij is humor, een absolute voorwaarde voor een goede cabaretvoorstelling.

Inspiratiebronnen
De eigen Nederlandse taal en een gemeenschappelijke historie zijn belangrijke aanknopingspunten voor de cabaretier. Het steeds veranderende maatschappijbeeld vormt een onuitputtelijke bron. Steeds opnieuw ook staan oudere cabaretiers model voor de nieuwere generaties. Bruikbare elementen worden overgenomen, eigen elementen worden toegevoegd en een eigen stijl wordt gevormd. De grote drie, Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld, hebben een stevige basis gelegd voor latere generaties.

Bron: Uitinbrabant.nl
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100