Leden:Wachtwoord vergeten?
Registreren
Actueel:
 
 
Geschiedenis 1
In de jaren tachtig van de negentiende eeuw is het artistiek cabaret de aanduiding geworden van vooral de Parijse herbergen (kroegen), die voor het merendeel werden aangetroffen in het Quartier Latin en in Montmartre. Hier kwamen de literaire en artistieke bohemniens bij elkaar om zichzelf en de gasten met hun ernstige of vrolijke kunstuitingen bezig te houden.
Het eerste artistieke cabaret van betekenis, ‘Le Chat Noir’, werd gesticht door Rodolphe Salis op 18 november 1881 in het cafe le chat noir aan de boulevard Rochechouart nr 84, een van de drukke straten van Montmartre.

Rodolphe Constant Maximin Salis werd op 29 mei 1851 geboren te Chatellerault.
Op school behoorde de jonge Rodolphe niet tot de uitblinkers; na zijn schooltijd trad hij in dienst bij een handelshuis te Tours.
Hij vestigde zich in 1875 te Parijs, waar hij de Ecole des Beaux Arts bezocht. In 1878 werd Salis lid van een door Emile Goudeau opgerichte gezeltschap voor jonge dichters, musici en studenten. Deze kwamen twee avonden per week bijeen in een koffiehuis, waar men elkaars werk voordroeg en bekritiseerde. In 1881 op 18 november opende Salis, het werkelijk eerste artistieke cabaret, Le chat noir. Over het ontstaan van de naam ‘Le Chat Noir’ zijn twee lezingen in omloop. Volgens de ene zou Salis gedacht hebben aan het bekende griezelverhaal The Black Cat door Edgar Allen Poe; de illustraties hierbij waren door Salis verzorgd. De andere lezing is, dat een zwarte kater die tijdens het inrichten van het pand rondliep, de inspirator voor de benaming is geweest.
Op 19 maart 1897 stierf Salis te Naintre op slechts 45-jarige leeftijd en met hem eindigde zijn unieke creatie, de wereldberoemde ‘Le Chat Noir’. Enige weken voor zijn dood schreef Salis in het album: Album de la vie de francaise : ‘God heeft de wereld geschapen, Napolion heeft het Legioen van Eer gesticht, ik heb Montmartre gemaakt!'
Alle rechten voorbehouden: © Copyrights Cabaretmagazine.nl 2003 - 2021
Disclaimer - Twitter - Facebook - Contact
customer service software technical support
Live Chat by Comm100